Οι ΗΠΑ δεν ασκούν αρκετή πίεση στην συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να συμμετάσχει στην διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη και να αποσύρει το αίτημά της για απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Ρωσία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 7 Μαϊου ότι θα επιχειρήσουν να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση Άσαντ και την αντιπολίτευση το συντομότερο δυνατόν στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου αλλά δεν ορίστηκε ημερομηνία. "Κατά τη γνώμη μας οι ΗΠΑ βεβαίως δεν εργάζονται αρκετά σκληρά, με την έννοια της άσκησης επιρροής στις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, ώστε αυτές να συμμετάσχουν στην διεθνή διάσκεψη", είπε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ "δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στην αντιπολίτευση να επιχειρήσει να απευθύνει τελεσίγραφα και να επιβάλει όρους. 

Η κυριότερη τέτοια προϋπόθεση...είναι το αίτημα για απομάκρυνση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ". Η αντιπολιτευόμενη Συριακή Εθνική Συμμαχία ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι θα συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο αν οριστεί προθεσμία για την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία. 

Η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Άσαντ στη διάρκεια του εμφυλίου που μαίνεται και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011 και μαζί με την Κίνα έχει ασκήσει τρεις φορές βέτο σε σχέδια αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία είχαν στόχο να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση.