Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να εισακουσθεί το αίτημα των διαδηλωτών στην Τουρκία για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

"Θα ανταποκρινόμαστε πάντα θετικά όταν ασκούνται πιέσεις για μεγαλύτερο άνοιγμα, μεγαλύτερη ελευθεροτυπία και μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση μιας φιλελευθεροποίησης", απάντησε ο Ράινφελτ σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τις διαδηλώσεις στην Τουρκία από το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ.

"Αν ασκούνται πιέσεις για περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε αυτήν την μουσουλμανική χώρα, πιστεύω ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι να ανταποκριθούμε θετικά και ελπίζουμε ότι οι ηγέτες στην Τουρκία θα το εκλάβουν αυτό γι' αυτό που είναι, δηλαδή μια ελπίδα για να καταλήξουν σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις", συνέχισε.

Η Σουηδία τάσσεται υπέρ μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά υπενθυμίζει τακτικά στην Άγκυρα την ανάγκη να σημειώσει πρόοδο στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Στοκχόλμη ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Ράινφελτ του είχε ζητήσει η Τουρκία να περιορίσει τον ορισμό του εγκλήματος της "τρομοκρατίας", υπενθυμίζοντας ότι "πολλοί δημοσιογράφοι" κρατούνταν γι' αυτόν τον λόγο.