«Η χώρα μας πρέπει να καταφέρει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιβάλλεται να αφαιρέσει το κόστος (της αποκατάστασης των ζημιών εξαιτίας) των σεισμών της Λ' Άκουϊλα και της Εμίλια Ρομάνια από τον υπολογισμό της σχέσης του ελλείμματος προς το ΑΕΠ της χώρας», δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) στη βουλή.

Ο Μπρουνέτα είπε πως με τον τρόπο αυτό η Ιταλία φέτος θα μπορούσε να μην υπερβεί το 3% στην σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ και να μπορέσει να διαθέσει συγχρόνως τουλάχιστον 22 δισεκατομμύρια ευρώ για την οικονομική ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής του PdL στην βουλή σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 24 εξήγησε ότι με τους σεισμούς της Λ' Άκουϊλα, το 2009, και της Εμίλια Ρομάνια, το 2012, η χώρα έχασε ένα 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, που αντιστοιχεί σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε περίπτωση που η Ιταλία καταφέρει να πετύχει την αναγνώριση των αρνητικών επιπτώσεων εξαιτίας των σεισμών, θα μπορούσε φέτος να μειώσει το έλλειμμα από το προβλεπόμενο 2,9% στο 1,4% του ΑΕΠ.

Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στηρίζει την πρόταση αυτή, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, έχει πάρει θέση ακόμη επίσημα.

Ο δήμαρχος της Λ' Άκουϊλα, Μάσιμο Τσιαλέντε, είπε πως θεωρεί την παρέμβαση του Μπρουνέτα «απόλυτα εύστοχη» και πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να διατεθούν και νέοι, πολύτιμοι πόροι, για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών».