Ένας νεαρός αντιπολιτευόμενος στον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 6 μηνών για προσβολή του αρχηγού του αιγυπτιακού κράτους από δικαστήριο που εδρεύει σε προάστιο του Καΐρου.

Ο Άχμεντ Ντούμα, ο οποίος δικαζόταν επειδή χαρακτήρισε τον Μόρσι "εγκληματία που διαφεύγει της δικαιοσύνης" θα πρέπει επίσης να καταβάλει πρόστιμο 200 αιγυπτιακών λιρών (22 ευρώ).

Ο Ντούμα μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 5.000 λιρών (550 ευρώ) εν αναμονή της απόφασης του εφετείου.

Μερικές δεκάδες υποστηρικτές του νεαρού άνδρα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστήριο για να διαμαρτυρηθούν για την δίκη του, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του προέδρου Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τις τάξεις των οποίων προέρχεται αυτός, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν εκεί.

Η δίκη αυτή έγινε έπειτα από αγωγή που κατέθεσε μέλος του "Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης" (PLJ) του Μόρσι, το οποίο δήλωσε ότι αισθάνθηκε προσωπικά προσβεβλημένο από το χαρακτηρισμό του Ντούμα για τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Ο Μόρσι, ο οποίος εξελέγη τον Ιούνιο του 2012, κατηγορείται για την καταστολή ή ότι επιζητεί τον εκφοβισμό της αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων που τον επικρίνουν μέσω διαδικασιών με τις οποίες αυτοί κατηγορούνται για δυσφήμηση ή προσβολή.

Η προεδρία διαβεβαιώνει ωστόσο από την πλευρά της ότι δεν ευθύνεται για τις αγωγές αυτές κι επικαλείται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.