Σουηδός πρώην εισαγγελέας κατήγγειλε σήμερα τους χειρισμούς της χώρας του στην έρευνα που διενεργήθηκε σε βάρος του ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Σβεν-Έρικ Άλεμ, καταθέτοντας στο δικαστήριο που εξετάζει το αίτημα για την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία, είπε ότι οι Σουηδοί εισαγγελείς θα έπρεπε να προσπαθήσουν να πάρουν κατάθεση από τον 39χρονο Αυστραλό ενώ βρισκόταν στη Βρετανία, προτού υποβάλουν το αίτημα για την έκδοσή του.

Ο Άλεμ, που καταθέτει ως εμπειρογνώμονας για λογαριασμό της υπεράσπισης, είπε ότι η επικεφαλής των εισαγγελέων της Σουηδίας, Μαριάνε Νι, θα έπρεπε να έχει κινηθεί γρήγορα και να καλέσει τον Ασάνζ για εξηγήσεις προτού φύγει από τη Σουηδία, στις 27 Σεπτεμβρίου πέρσι. "Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να διασφαλίσει ότι ο Ασάνζ θα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή των γεγονότων με λεπτομέρειες", είπε.

Ωστόσο, η Κλερ Μοντγκόμερι, η οποία στη δίκη εκπροσωπεί τη σουηδική πλευρά, είπε ότι οι αλλεπάλληλες, αποτυχημένες προσπάθειες της Μαριάνε Νι να μιλήσει με τον Ασάνζ στη Σουηδία δείχνουν ένα "ιστορικό μη συνεργασίας" εκ μέρους του Αυστραλού.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο Άλεμ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι η Σουηδία θα εκδόσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ γιατί αυτό θα προκαλούσε "θύελλα" στα μέσα ενημέρωσης. "Εγώ ο ίδιος θα έγραφα τρία άρθρα", είπε.

Μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο ότι ο δικαστής Χάουαρντ Ριντλ, που εξετάζει την υπόθεση, θα αποφασίσει σήμερα για το αν θα εκδοθεί ο Ασάνζ ή όχι. Θα μπορούσε να αναβάλει την έκδοσή απόφασης όμως, σε κάθε περίπτωση, ο Ασάνζ έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.