Έκκληση σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να μην αφήσουν την ευκαιρία για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών να πάει χαμένη απηύθυνε ο  αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προειδοποιώντας ότι η εναλλακτική θα είναι «μια αλληλουχία αρνητικών αντιδράσεων».

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμα στη διάθεσή μας. Εάν δεν τα καταφέρουμε τώρα, ίσως να μη μας δοθεί άλλη ευκαιρία», ανέφερε ο κ. Κέρι σε ομιλία του στην αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της οποίας προέτρεψε το κοινό να υποστηρίξει τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών. «Όπως έχει η κατάσταση είναι απλά μη βιώσιμη», είπε.

Ο αμερικανός υπουργός τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η ασφάλεια του Ισραήλ είναι να τελειώσει «μια για πάντα η διαμάχη με τους Παλαιστινίους, αντλώντας θάρρος για την επίτευξη της ειρήνης μέσω κοινών διαπραγματεύσεων».

«Η απουσία της ειρήνης δημιουργεί συνεχείς συγκρούσεις. Θα βρεθούμε μπροστά σε μια αλληλουχία αρνητικών αντιδράσεων και απαντήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις δύο χώρες σε συνεχείς συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος έχει επισκεφτεί μέχρι τώρα τέσσερις φορές το Ισραήλ, κάνει προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, εκφράζοντας ωστόσο τις αμφιβολίες του ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν τελικά να επιλύσουν τις διαφορές τους.