Μεγάλη φωτιά κατέκαψε σήμερα τουλάχιστον δύο ορόφους του ουρανοξύστη, όπου εδρεύει το υπουργείου των Οικονομικών στο Αμπιτζάν, στη συνοικία Πλατό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα από την φωτιά και το απόγευμα ισχυρή πυροσβεστική δύναμη κατάφερε να την θέσει υπό έλεγχο.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι κορυφαίος εξαγωγέας κακάο παγκοσμίως και 

Από την άλλη πλευρά είναι ο αναγνωρισμένος νικητής των εκλογών, ο Αλασάν Ουαταρά και μεταξύ των δύο ανδρών υπάρχει φιλονικία για την θέση του προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, αλλά και για την πρόσβαση στα κεφάλαια του δημόσιου θησαυροφυλακίου.

Μέχρι στιγμής και παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο Γκμπαγκμπό, που έκανε τις προεδρικές εκλογές με πολυετή καθυστέρηση, αρνείται να παραδώσει την εξουσία.

Η Κεντρική Τράπεζα των Δυτικοαφρικανικών κρατών επιχείρησε να σταματήσει την πρόσβαση του Γκμπαγκμπό στο δημόσιο θησαυροφυλάκιο, όμως ο Γκμπαγκμπό διέταξε τις δυνάμεις του και κατέλαβε τα Γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας στο Αμπιτζάν.

Παράλληλα καθυστερεί η καταβολή της ληξιπρόθεσμης οφειλής για το κρατικό ομόλογο, της Ακτής Ελεφαντοστού, αξίας 2,3 δισ. δολαρίων.

Ο Γκμπαγκμπό διαμηνύει ότι αν αναγνωριστεί διεθνώς, θα εξοφλήσει τη δόση, ενώ η πλευρά Ουαταρά ισχυρίζεται ότι ακόμα δεν έχει την πρόσβαση στο δημόσιο χαρτοφυλάκιο.