Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Τουρκία με τους διαδηλωτές να παραμένουν στους δρόμους και την κυβέρνηση Ερντογάν να συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση απέναντί τους, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε στους δύο, μετά την απώλεια του 22χρονου Αμπντοκάν Κομέρτ.

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού και δεξί χέρι του Ερντογάν (λόγω της περιοδείας του τούρκου ηγέτη στις χώρες του Μαγρέμπ) Μπουλέντ Αρίντς χαρακτήρισε «δικαιολογημένη και σύννομη» την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων στις «αρχικές συγκεντρώσεις» που έγιναν στην πλατεία Ταξίμ. Ο ίδιος, που συνάντησε τον πρόεδρο Γκιουλ για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ζήτησε «συγγνώμη» από τους τραυματίες, διαχωρίζοντας τους διαδηλωτές «λόγω περιβαλλοντικών ευαισθησιών» και όσων πήγαν στην πλατεία για να προκαλέσουν ταραχές.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές που, όπως είπε, υποκινούνται από αντικυβερνητικές οργανώσεις και έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες ταραχές στην Τουρκία εδώ και χρόνια, βαδίζουν «χέρι-χέρι με την τρομοκρατία». «Αυτές είναι διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από εξτρεμιστικά στοιχεία», δήλωσε πριν από την αναχώρησή του για τη Βόρεια Αφρική. «Δεν θα υποκύψουμε σε αυτούς που βαδίζουν χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», είπε.

Τη Δευτέρα και δεύτερος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στην Τουρκία, αφού εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί όταν δέχτηκε σφαίρα στη διάρκεια διαδήλωσης στα νότια της Τουρκίας, από άγνωστο δράστη. «Ο Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί», μετέδωσε το NTV  επικαλούμενο ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η κατάσταση σήμερα είναι ήρεμη, με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις. Μία από τις σημαντικότερες συνομοσπονδίες συνδικάτων, της KESK, που εκπροσωπεί 240.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αποφάσισε να κηρύξει διήμερη απεργία από σήμερα καταγγέλλοντας την κρατική τρομοκρατία κατά των διαδηλωτών.

«Η τρομοκρατία που ασκείται από το κράτος εναντίον απολύτως ειρηνικών διαδηλώσεων συνεχίζεται κατά τρόπο που συνιστά απειλή για τη ζωή των πολιτών. Η αγριότητα της καταστολής απεικονίζει την εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη δημοκρατία», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας που περιλαμβάνει 11 συνδικάτα.

Ανησυχία για τους τραυματίες και την καταστολή

Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση της υγείας των τραυματισμένων πολιτών, ζητώντας παράλληλα να σταματήσει αμέσως η καταχρηστική βία εναντίον διαδηλωτών και να δημοσιοποιηθεί η πλήρης έκταση των τραυματισμών και να ληφθούν διδάγματα για τη μελλοντική αστυνόμευση των διαδηλώσεων στη χώρα.

Εκτός από την εκτεταμένη και ακατάλληλη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει δει αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από αστυνομικούς

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, επικαλούμενη στοιχεία από ιατρικές πηγές, χαρακτηρίζει μη αξιόπιστους τους ισχυρισμούς των αρχών για 12 τραυματίες και ζητεί από τις τουρκικές αρχές να  δημοσιεύσουν ακριβή στατιστικά βασισμένα στα αρχεία των νοσοκομείων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι πολλοί τραυματισμοί έχουν προκληθεί από τη χρήση αντλιών νερού και ως αποτέλεσμα της ρίψης βλημάτων διασποράς δακρυγόνων κατευθείαν εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τους χτυπούν. Επιπλέον ο Σύλλογος ανησυχεί ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους, ως αποτέλεσμα τέτοιων τακτικών της αστυνομίας.