Αναφορά, με την οποία προτείνει μια σειρά τροποποιήσεων στον ενεργειακό νόμο για την αντιμετώπιση και παύση «της δικτατορίας των ενεργειακών μονοπωλίων», υπέβαλε στη Βουλή ο Συνήγορος του Πολίτη της Βουλγαρίας Κονσταντίν Πέντσεφ.

Ο κ. Πέντσεφ, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, τόνισε ότι τα συμπεράσματα που ανακοίνωσε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΚΖΚ) για τον ενεργειακό νόμο έχουν καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα.

Έπειτα από μια διεξοδική ανάλυση της ενεργειακής νομοθεσίας, η ΚΖΚ ανακοίνωσε - μεταξύ άλλων - ότι ο ενεργειακός νόμος αντικρούει στους κανόνες του ανταγωνισμού και παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της εταιρείας θέρμανσης της Σόφιας «Toplofikatsiya» με τους καταναλωτές της, ο κ. Πέντσεφ είπε πως δεν υπάρχει κανένα «ίχνος» ανταγωνισμού, καθώς, όπως είπε, «είναι σαν να μιλάμε για την ελευθερία του λόγου σε μια χώρα με ολοκληρωτικό καθεστώς».

Ο ίδιος σημείωσε ότι, στην αναφορά που απέστειλε στη Βουλή, υπογραμμίζει τα πιο σοβαρά προβλήματα και τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν για την προστασία των καταναλωτών από την πρακτική των μονοπωλίων.

Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν γνωρίζει εάν η εταιρεία Toplofikatsiya θα χρεοκοπήσει, όμως ξεκαθάρισε ότι η κατάρρευση της εταιρείας δεν είναι πρόβλημα του κράτους. Όπως είπε, εάν η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, τότε πρέπει να αλλάξει τις αρχές που τη διέπουν και τη διοικητική της διαχείριση.

Σημείωσε δε, ότι η εταιρεία θέρμανσης αποτελεί μονοπώλιο και πρόσθεσε ότι το κράτος πρέπει να επιβάλλει ποινές στα μονοπώλια, όχι να τα διασώζει από τη χρεοκοπία.