Αποστολή ειδικών στη Λιβύη θα στείλει το αμέσως προσεχές διάστημα η Βορειοατλαντική Συμμαχία για να εξεταστούν οι ανάγκες της βορειοαφρικανικής χώρας σε σχέση με το κύμα ισλαμιστών μαχητών το οποίο έχει εισέλθει σε αυτήν από το Μάλι.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του ΝΑΤΟ εκφράζουν ανησυχίες ότι μαχητές συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα οι οποίοι εκδιώχθηκαν από το Μάλι μετά τη γαλλική επέμβαση πιθανότατα να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη νότια Λιβύη.

«Η αποστολή θα φτάσει στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό και θα χαρτογραφήσει, μαζί με τους Λίβυους, τους τομείς όπου οι αρχές της χώρας χρειάζονται βοήθεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Ράσμουσεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, πριν την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επέμεινε ότι δεν υφίσταται ζήτημα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Πρόσθεσε δε ότι εάν χρειαστεί εκπαίδευση, αυτή μπορεί να δοθεί και εκτός του λιβυκού εδάφους.

Οι λίβυοι ηγέτες έχουν ζητήσει αντίστοιχη βοήθεια και από τις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να έχει εκφραστεί θετικά.

Γάλλοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι πιθανόν τζιχαντιστές από το Μάλι να έχουν κινηθεί διαμέσου της κλασσικής διαδρομής του λαθρεμπόριου και των ναρκωτικών και μέσω του Νίγηρα να έχουν φθάσει στη Λιβύη.