Σε έναν πολιτικά απρόβλεπτο και δυνητικά «καυτό» πολιτικά μήνα έχει μπει η κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον Ενρίκο Λέτα, καθώς μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις στις εν εξελίξει δίκες σε βάρος του επικεφαλής του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι φέρεται ότι φοβάται την ετυμηγορία του συνταγματικού δικαστηρίου αλλά και του δικαστηρίου του Μιλάνου, που αναμένονται για την 19η και την 24η Ιουνίου αντίστοιχα, και «ζήτησε από τα στελέχη του να τον υπερασπίσουν», όπως μετέδωσε το δημόσιο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai 3.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν ήταν πρωθυπουργός, το 2010, είχε το δικαίωμα να μην παραστεί σε μια από τις δικάσιμους της υπόθεσης αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Μέντιασετ. Το δικαστήριο του Μιλάνου πριν τρία χρόνια, δεν είχε αναγνωρίσει το «εύλογο πολιτικό κώλυμα» που είχε επικαλεστεί ο τότε πρωθυπουργός.

Σε περίπτωση ευνοϊκής ετυμηγορίας για τον μεγιστάνα του Τύπου και ηγέτη της ιταλικής δεξιάς η δίκη για την υπόθεση «Μέντιασετ» θα γυρίσει τρία χρόνια πίσω. Αυτό θεωρείται ότι θα κάνει βέβαιη την παραγραφή.

Αν όμως δεν αναγνωρισθεί το «εύλογο κώλυμα» η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί κανονικά και άρα πριν από το τέλος του έτους είναι πιθανό ο Άρειος Πάγος να επικυρώσει την καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.

Την 24η Ιουνίου το δικαστήριο του Μιλάνου αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση για την δίκη σχετικά με την υπόθεση «Ρούμπι-Γκέιτ». Η εισαγγελέας Ίλντα Μποκασίνι έχει ζητήσει την καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε έξι χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία και κατάχρηση εξουσίας , όπως και την εφ' όρου ζωής στέρηση του δικαιώματός του να εκλέγεται.

«Αν υπερισχύσει ο δικαστικός κατατρεγμός η ηθική και πολιτική μας εξέγερση θα συγκλονίσει την χώρα», προειδοποιεί ο κεντροδεξιός πρώην υπουργός Πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι.

«Αυτή η πολύπλευρη συνεχής επίθεση σε βάρος του αρχηγού μας μάς προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», ανέφερε ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι πρώην στέλεχος της ακροδεξιάς και νυν του PdL, ενώ η Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, τέως υπουργός παιδείας , εκτίμησε ότι «μια ενδεχόμενη καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα αποτελούσε, αναμφίβολα, ένα πολύ σοβαρό γεγονός, με πολιτικές σκοπιμότητες κα προεκτάσεις».

Μένει να διαπιστωθεί, πέρα από τις «προκαταβολικές δηλώσεις συμπαράστασης» των στελεχών της κεντροδεξιάς, είναι αν τυχόν καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση Λέτα.