Να αρθεί η περιγραφή του κινήματος της πλατείας Τιεν Αν Μεν ως «αντεπαναστατικού» από το Πεκίνο και να αναγνωριστεί ότι επρόκειτο για ένα κίνημα υπέρ της δημοκρατίας απαίτησαν δεκάδες χιλιάδες κινέζοι πολίτες σε αγρυπνία στο Χονγκ Κονγκ, στην 24η επέτειο της καταστολής της εξέγερσης.

«Δικαιώστε την 4η Ιουνίου», φώναζαν πολλοί εκ των διαδηλωτών, ενώ από άλλους ακούστηκε το σύνθημα «Μην παραδίνεστε ποτέ!».

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης κάνουν λόγο για 150.000 συμμετέχοντες, ωστόσο η αστυνομία τους υπολογίζει σε 54.000.

Οι διαμαρτυρίες του 1989, οι οποίες διήρκεσαν εβδομάδες πριν τη βίαιη καταστολή τους το διήμερο της 3ης και 4ης Ιουνίου, είχαν στην πρωτοπορία τους φοιτητές του Πεκίνου, ωστόσο είχε απλωθεί και σε άλλες πόλεις της Κίνας.

Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, είναι το μόνο μέρος στην Κίνα όπου μπορούν να πραγματοποιούνται τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις.

Στην ηπειρωτική Κίνα, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και οι γνωστοί ακτιβιστές έλαβαν συστάσεις από τις αρχές να παραμείνουν κατ’ οίκον.

Το Πεκίνο συνεχίζει να υπερασπίζεται την αναγκαιότητα της καταστολής της εξέγερσης, ωστόσο δεν έχει δώσει ποτέ επίσημο απολογισμό των θυμάτων της.