current views are: 1

5 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση09:40

Βυθίζεται στην ύφεση η Ευρωζώνη

Αμετάβλητα διατήρησε τα στοιχεία της για την ύφεση στην Ευρωζώνη η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Δημοσίευση 09:40’
αρθρο-newpost

Αμετάβλητα διατήρησε τα στοιχεία της για την ύφεση στην Ευρωζώνη η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Αμετάβλητα διατήρησε τα στοιχεία της για την ύφεση στην Ευρωζώνη η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013 από το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 1,1%.

Στην Ε.Ε. των 27 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε 0,7%.

Βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η Ευρωζώνη έχει συμπληρώσει έξι διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της δραστηριότητας με αποτέλεσμα η τρέχουσα ύφεση να έχει ξεπεράσει σε διάρκεια την ύφεση του 2008-2009. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι σε τριμηνιαία βάση από το β’ τρίμηνο, αναμένοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση (-1.3%) και ακολούθησαν η Τσεχία (-1,1%) και η Εσθονία (-1,0%). Στον αντίποδα, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψαν η  Λιθουανία (+1,3%), η Λετονία (+1,2%), η Ουγγαρία και η Ρουμανία (+0,7%). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 0,1% το α΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο. Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ενώ η ιταλική οικονομία εμφάνισε μεγαλύτερη συρρίκνωση κατά 0,5%. Το ισπανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ στην Πορτογαλία το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4%.

Το α΄ τρίμηνο οι τελικές δαπάνες κατανάλωσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν 0,1% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. μετά από υποχώρηση 0,6% και 0,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,6% στην  Ευρωζώνη και κατά 1,4% στην Ε.Ε. (μετά από -1,4% και -1,2%). Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,8% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% στην Ε.Ε. ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 1,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,8% στην Ε.Ε.

Μεγάλη πτώση στις λιανικές πωλήσεις

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι συνεχίζεται η αδυναμία της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην έναρξη του β’ τριμήνου. 

Οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 0,1% και 0,8% αντίστοιχα.

 


σχετικα αρθρα