Το ισχύων Σύνταγμα της Ουγγαρίας είναι βασισμένο σε “σοβιετικά πρότυπα” και θα αντικατασταθεί, ώστε να υπηρετεί το μέχρι πρότινος “καταπιεσμένο ουγγρικό πνεύμα”όπως υποστήριξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

«Το σημερινό Σύνταγμα δεν είναι το Σύνταγμα των Ούγγρων», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημειώνοντας πως αυτό υπήρξε αποτέλεσμα ενός «πολιτικού συμφώνου» και υιοθετήθηκε κάτω από έκτακτες συνθήκες και την πίεση των γεγονότων και με βάση το «σοβιετικό μοντέλο» και χωρίς να έχει βρει σε αυτό πατρίδα το «ουγγρικό πνεύμα».

Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τον κ. Όρμπαν, πρέπει να γίνει τώρα επεξεργασία ενός νέου Συντάγματος στο οποίο θα μπορεί να εκφραστεί αυτό το «ουγγρικό πνεύμα» και στο οποίο θα γίνεται ξεκαθάρισμα με το παρελθόν και θα μπορεί να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για το μέλλον.

Παρατηρητές στη Βουδαπέστη αναμένουν την ψήφιση του νέου Συντάγματος μέσα στους επόμενους μήνες από την ουγγρική Βουλή, στην οποία το κόμμα του πρωθυπουργού διαθέτει συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων και ως εκ τούτου μπορεί να υιοθετήσει οποιοδήποτε Σύνταγμα «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του», το οποίο θα τεθεί στη συνέχεια σε ισχύ από το 2012.

Κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει πως στο νέο Σύνταγμα θα προβλέπεται η «εξουσιοδότηση της ουγγρικής κυβέρνησης από το Θεό», το θεωρούμενο ως ουγγρικό σύμβολο, το Στέμμα του Στεφάνου, θα αναφέρεται ως υπόσταση της ουγγρικής κρατικής οντότητας, ενώ θα γίνεται παραπομπή στην αντισοβιετική εξέγερση του 1956 που φέρεται να αποτελεί τμήμα του ορισμού της ουγγρικής κρατικής συνείδησης.

Για τους Ούγγρους εθνικιστές, το Στέμμα, το οποίο είχε απονείμει πριν πάνω από χίλια χρόνια στον ιδρυτή και πρώτο βασιλιά της Ουγγαρίας (και μετέπειτα αγιοποιημένο) Στέφανο ο Πάπας της Ρώμης, αντιπροσωπεύει όλα τα εδάφη στα οποία κυβερνούσε ο Στέφανος και από τα οποία τα δύο τρίτα, είχε απολέσει η Ουγγαρία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την υπογραφή της Συνθήκης του Τριανόν.

Για τους αναλυτές στη Βουδαπέστη, η ομιλία του Ούγγρου πρωθυπουργού, αποτέλεσε ένα είδος ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τα οκτώ χρόνια παραμονής στην εξουσία της προηγούμενης κυβέρνησης των Ούγγρων Σοσιαλιστών, την οποία διαδέχτηκε το δικό του κόμμα μετά τον εκλογικό του θρίαμβο στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, με ποσοστό 53%, που εξασφάλισε στον κ. Όρμπαν την συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή.

Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αλλά επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις του για τον κίνδυνο επιστροφής στις καταστάσεις του παρελθόντος, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα πενταετές πρόγραμμα για τη «σωτηρία της χώρας από την καταστροφή» και για την αναγέννησή της πάνω σε νέες δομές που απαιτούν σκληρή δουλειά και ειλικρίνεια.

 

Για την επόμενη Δευτέρα ανακοινώθηκε η παρουσίαση από τον κ. Όρμπαν στη Βουλή, ενός αναλυτικού σχεδίου για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα από μείωση των δαπανών και επιπλέον έσοδα.