Ένοχος, μαζί με δύο συγκατηγορουμένους του κρίθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα από το δικαστήριο της Λιουμπλιάνας κρίθηκαν ένοχοι για το σκάνδαλο διαφθοράς Patria.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και καταβολή προστίμου 37.000 ευρώ και οι Τόνε Κρκόβιτς και Ίβαν Τσρνκόβιτς σε 22 μήνες φυλάκιση καθώς και την καταβολή του ίδιου χρηματικού ποσού.

Την απόφαση του δικαστηρίου της Λιουμπλιάνας, η οποία δεν είναι οριστική, ανακοίνωσε η δικαστής Μπάρμπαρα Κλάισνεκ.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 24 μηνών για τον πρώην πρωθυπουργό και ποινή φυλάκισης 22 μηνών για τον ταξίαρχο του σλοβενικού στρατού Τόνε Κρκοβιτς και τον Ίβαν Τσρνκοβιτς, διευθυντή της εταιρείας Rotis, αντιπροσώπου της φιλανδικής αμυντικής βιομηχανίας στη Σλοβενία για το ρόλο τους στην υπόθεση δωροληψίας και την επιβολή προστίμου 37.000 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την εισαγγελία, δωροδοκήθηκαν για να διασφαλίσουν το συμβόλαιο ύψους 278 εκ. ευρώ για την αγορά οκτώ τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από την φινλανδική αμυντική βιομηχανία Patria. Η μέγιστη ποινή για τα συγκεκριμένα αδικήματα είναι φυλάκιση τριών ετών.

Ο Γιάνσα, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός όταν συνήφθη η συμφωνία το 2006, δικάστηκε μαζί με τους Τόνε Κρκοβιτς και Ίβαν Τσρνκοβιτς. Η δίκη αφορούσε αρχικά και τον Σλοβένο επιχειρηματία Γιόζε Ζαγκόζεν και τον σλοβενικής καταγωγής επιχειρηματία Βάλτερ Βολφ, ο οποίος δραστηριοποιείται στον Καναδά, αλλά εξαιρέθηκαν επειδή απουσίαζαν. Ο πρώτος επικαλέστηκε λόγους υγείας και ο δεύτερος καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης επειδή δεν παρέστη στο δικαστήριο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι είναι αόριστες οι κατηγορίες και ότι δεν προσδιορίστηκαν ο χρόνος, ο τόπος και τα στοιχεία του εγκλήματος, για το οποίο κατηγορείται ο Γιάνεζ Γιάνσα.

Εν αναμονή της ετυμηγορίας πραγματοποιήθηκε έξω από το δικαστικό μέγαρο, στη Λιουμπλιάνα, συγκέντρωση συμπαράστασης στον πρώην πρωθυπουργό και αναγγέλθηκε αντιδιαδήλωση.