Ένα υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο θα επιτρέψει να πολλαπλασιαστούν επί 3000 οι ικανότητες σύνδεσης της Κούβας στο internet, έφτασε σήμερα στις νότιες ακτές του νησιού, προερχόμενο από τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσαν οι κουβανικές αρχές.

Το σκάφος που έχει αναλάβει την πόντιση του καλωδίου για περίπου 1.600 χιλιόμετρα μεταξύ των ακτών της Βενεζουέλας και της Κούβας, έφτασε στο Σαντιάγο ντε Κούβα, τη μεγάλη πόλη στα νοτιοανατολικά του νησιού, δήλωσε ο υφυπουργός Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ραμόν Λινάρες.

Το πλοίο "ολοκληρώνει τους τελικούς ελιγμούς του και αύριο (Τετάρτη) θα υπάρξει μια τελετή υποδοχής" του καλωδίου, πρόσθεσε ο υπουργός ενώπιον των συμμετεχόντων στο διεθνές συνέδριο Informatique-2011.

"Όταν τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Ιούλιο, αυτό το καλώδιο με παραγωγική ικανότητα 640 gigabytes ανά δευτερόλεπτο θα αυξήσει κατά 3.000 την ικανότητα μετάδοσης εικόνων, δεδομένων, και φωνής", δήλωσε στην τηλεόραση Roboredo Waldo, ο αντιπρόεδρος της Gran Caribe, της μικτής κουβανο-βενεζουελάνικης εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα αυτό.

Η υλοποίηση αυτού του συμβολαίου, ένα από τα πιο εμβληματικά της συνεργασίας ανάμεσα στο Καράκας και την Αβάνα, έχει ανατεθεί για 70 εκατομμύρια δολάρια σε μια κινεζική θυγατρική της Alcatel-Lucent.

 

Μέχρι σήμερα, όλες οι συνδέσεις Internet της Κούβας, σύμφωνα με τις αρχές, γίνονταν μέσω δορυφόρου επειδή ο αποκλεισμός των ΗΠΑ δεν επέτρεπε στην Κούβα να συνδεθεί με τα υπάρχοντα καλώδια.

Αυτή η τεχνολογία εξηγούσε, σύμφωνα με την Αβάνα, τη βραδύτητα και το κόστος της σύνδεσης με το Internet που οι αρχές περιόριζαν σε μια "κοινωνική χρήση": μόνο στα ιδρύματα, τα πανεπιστήμια και ορισμένα επαγγέλματα όπως οι γιατροί και οι δημοσιογράφοι είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου ένας στους δέκα Κουβανούς έχει πρόσβαση στο Internet.

 

"Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό εμπόδιο για την ανάπτυξη του Internet στον πληθυσμό", δήλωσε χθες ένας άλλος υφυπουργός της πληροφορικής, ο Χοσέ Λουίς Περντόμο, και πρόσθεσε: "Προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε τη δημιουργία συλλογικών κέντρων πρόσβασης και να ενισχύσουμε τις συνδέσεις επιστημονικών, πανεπιστημιακών και ιατρικών ερευνητικών κέντρων".