Ο ακτιβιστής Ετέμ Σαρισουλούκ, που τραυματίστηκε (δείτε σχετικό βίντεο) στις συγκρούσεις στο πάρκο Γκεζί εξέπνευσε σύμφωνα με την Τουρκική Ιατρική Ένωση (TTB), αποτελώντας τον τρίτο νεκρό των αιματηρών διαδηλώσεων, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο Σαρισουλούκ ήταν κλινικά νεκρός από πιο νωρίς, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ένωσης, έπειτα από τη συνάντηση με το νο. 2 της κυβέρνησης Ερντογάν, Μπουλέντ Αρίντς. Είχαν προηγηθεί οι απώλειες του 20χρονου Μεχμέτ Αϊβαλιτάς και του 22χρονου Αμπντουλάχ Ολμέρτ.

Ο νέος θάνατος εντείνει τους φόβους για έκρηξη οργής κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Κατακλύζουν την Ταξίμ οι διαμαρτυρόμενοι

Χιλιάδες άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν σε έκκληση δύο συνδικάτων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης σήμερα το απόγευμα, έκτη ημέρα των διαδηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία, επίκεντρο στης αμφισβήτησης που συγκλονίζει την Τουρκία, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

«Ταξίμ αντιστάσου, οι εργαζόμενοι φθάνουν», «Ταγίπ, οι πλιατσικολόγοι είναι εδώ!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν κονκάρδες με την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, παρήλασαν επίσης στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, μέσα σε μια θάλασσα από τουρκικές σημαίες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αυτό το έθνος δεν θα υποκλιθεί μπροστά σου!», φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον αρχηγό της κυβέρνησης.

Την καθαίρεση των αστυνομικών διευθυντών ζητούν οι διαδηλωτές

Ομάδα εκπροσώπων των διαδηλωτών της Τουρκίας ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση να καθαιρέσει τους αστυνομικούς διευθυντές πολλών πόλεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και εκείνους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, για την υπερβολική χρήση βίας που άσκησαν σε βάρος ειρηνικών ακτιβιστών.

«Οι υπεύθυνοι της αστυνομίας που έδωσαν τη διαταγή για αυτή τη βία πρέπει να καθαιρεθούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένα μέλος της αντιπροσωπείας της ομάδας «Αλληλεγγύης στο Ταξίμ», ο Εγιούπ Μουμτζού, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Η αντιπροσωπεία των ακτιβιστών παρέδωσε στον Αρίντς έναν κατάλογο με τα αιτήματα των διαδηλωτών, διευκρίνισε ο Μουμτζού ο οποίος είναι μέλος της ένωσης αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης. Μεταξύ άλλων οι ακτιβιστές ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία αλλά και να εγκαταλείψει η κυβέρνηση το σχέδιό της για την αμφιλεγόμενη ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, ένα σχέδιο που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις σε όλη της χώρα. Επίσης, ζητούν να σταματήσει η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία και να γίνεται σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Ο Μουμτζού υπογράμμισε ότι από την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα θέματα αυτά θα καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.