Η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα δήλωσε σήμερα ότι θα στείλει μια αποστολή στον διαφιλονικούμενο ναό που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης, όπου οι ανταλλαγές πυρών των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και ζημιές.

"Σκοπεύω να στείλω μια αποστολή στην περιοχή το ταχύτερο δυνατό να κάνει μία αξιολόγηση της κατάστασης του ναού", δήλωσε η Μπόκοβα από την έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Ο ναός αυτός, ο οποίος έχει ενταχθεί από την UNESCO στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης.

Η Μπόκοβα απηύθυνε έκκληση στις δύο χώρες για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και πρόσθεσε "αυτό απαιτεί να αναληφθεί μια συλλογική προσπάθεια σε ένα πνεύμα διαβουλεύσεων και διαλόγου", σημείωσε η Μπόκοβα. "Η κληρονομιά πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους και να εξυπηρετεί ως εργαλείο για το διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση κι όχι τη σύγκρουση".

Ο Ινδουϊστικός αυτός ναός του 11ου αιώνα αποτελεί το μήλον της έριδος μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Το 1962 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ναός ανήκει στην Καμπότζη, ωστόσο δεν απεφάνθη σχετικά με κοντινή έκταση 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων την οποία διεκδικούν οι δύο χώρες.