Εναντίον της συνέχισης της χρηματοδότησης των στρατιωτικών αποστολών της χώρας στο εξωτερικό τάσσεται το 64% των ιταλών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Ipr.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Canale 5, ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι.

Υπέρ της διατήρησης των αποστολών τάσσεται μόνον το 34% των ερωτηθέντων, ενώ το 4% δεν εξέφερε άποψη.
Σύμφωνα με την εκπομπή του Canale 5 για το θέμα, η στάση των ιταλών επηρεάζεται σημαντικά από την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, και την ανάγκη νέων πόρων για να μπορέσει να στηριχθεί η ανάκαμψη.
Το 60% επίσης, του στατιστικού δείγματος, θεωρεί ότι « η Ιταλία δεν είχε κανένα απολύτως όφελος από την συμμετοχή της σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές». Το 23% πιστεύει ότι «ήταν κάτι το θετικό για την χώρα» ενώ το 17% δεν απαντά ή δεν έχει σχετική γνώμη.

Υπολογίζεται ότι οι ιταλικές στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό στοιχίζουν στο δημόσιο πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Για τη φετινή χρονιά το κοινοβούλιο της Ρώμης ενέκρινε 935 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ αναμένεται η έγκριση άλλων πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Για την συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της Ιταλίας στην διεθνή ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν από το 2001 μέχρι σήμερα το ιταλικό δημόσιο έχει διαθέσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πενήντα δυο ιταλοί στρατιώτες έχουν χάσει ως σήμερα την ζωή τους στο Αφγανιστάν και 32 στο Ιράκ.