Την αισιοδοξία του σχετικά με την μελλοντική πορεία της κυβέρνησης συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα εξέφρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξή του προς το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρώμης «Τ9».

«Καταφέραμε να πετύχουμε την συνεργασία της κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά, θέτοντας τέλος σε έναν μακρό ψυχρό πόλεμο, σε έναν εμφύλιο πόλεμο», υποστήριξε ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), σύμφωνα με τον οποίο «η κυβέρνηση Λέτα είναι ισχυρή και μπορεί να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την χώρα».

Ο Ιταλός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του «ημιπροεδρικού» συστήματος κατά το υπόδειγμα της Γαλλίας, ενώ εξέφρασε παράλληλα εκ νέου την υποστήριξή του τον υποψήφιο δήμαρχο της κεντροδεξιάς στην ιταλική πρωτεύουσα, Τζάνι Αλεμάνο.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών πρόκειται να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα και «φαβορί» για την δημαρχία της πρωτεύουσας θεωρείται ο κεντροαριστερός υποψήφιος Ινιάτσιο Μαρίνο, ο αντίπαλος του Αλεμάνο.

«Αν δεν επανεκλεγεί ο Αλεμάνο τα μεγάλα δημόσια έργα που έχουν ήδη εγκριθεί θα ξεκινήσουν πάλι από το μηδέν», εκτίμησε ο Μπερλουσκόνι, προσθέτοντας ότι «αν διατηρήσει τον δήμο της Ρώμης, η κεντροδεξιά θα καταπολεμήσει την εγκληματικότητα χρησιμοποιώντας στρατιώτες, σε περιφερειακές συνοικίες της πόλης, που θα κληθούν να συνδράμουν τους αστυνομικούς και τους καραμπινιέρους».

Σε σχέση, τέλος, με την γενικότερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης υπογράμμισε: ότι η κυβέρνηση Λέτα πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες και να πει: εγώ εννοώ να δράσω με τον ακόλουθο τρόπο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλες επιβολές. Πρέπει, αντιθέτως, να αποφασίσουμε εμείς τι χρειάζεται για να μπορέσει να ορθοποδήσει, και πάλι, η οικονομία μας».