Στη Βουλή θα καταθέσει πρόταση το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου για την ίδρυση δικαστηρίου, αρμόδιου να εκδικάζει εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας "Εξπρές" της Πρίστινας.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Κουρτάν Καϊτάζιε ανέφερε ότι η συγκρότηση δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου είναι αναγκαία, επειδή τα επόμενα χρόνια λήγει η εντολή της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex).

Την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου στηρίζουν και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Επιπλέον, ο ανεξάρτητος βουλευτής Εμίν Γκρμπέσι ανήγγειλε ότι προωθεί πρωτοβουλία για διεξαγωγή συζήτησης και υιοθέτηση ψηφίσματος για την κατάργηση της εκτελεστικής εντολής της Eulex.

Οι πρωτοβουλίες για την επανεξέταση της εντολής της Eulex δρομολογήθηκαν μετά τις πρόσφατες συλλήψεις των πρώην διοικητών του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», Σουλεϊμάν Σελίμι και Σάμι Λιουστάκου και πέντε μελών του ΑΣΚ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου.

Ο κ. Καϊτάζιε δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου δεν συνδέεται μόνο με τις πρόσφατες συλλήψεις και ότι δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου έχουν ιδρυθεί όπου διεξήχθησαν πολεμικές συγκρούσεις.

«Το δικαστήριο θα αναλάβει όλες τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο. Οι υποθέσεις αυτές πρέπει να ερευνηθούν, μέχρι τώρα δεν έχουν διεξαχθεί έρευνες» τόνισε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου.