Η πρόσφατη επίσκεψη του Αυστραλού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα έχει ενοχλήσει τους καταγόμενους από την ΠΓΔΜ κατοίκους της Αυστραλίας.

Με τίτλους όπως "Συρτάκι Ραντ στην Αθήνα" και "Η Αυστραλία θα παίξει τον ελληνικό σκοπό", ο τύπος τους κάλυψε τα την επίσκεψη Ραντ στην Αθήνα και τις συνομιλίες του με την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας "ΑΜW", κ. Λιούπτσο Στανκόβσκι: "Ενώ εμείς ασχολούμασταν με τον κυκλώνα Γιάσι, οι Έλληνες στην Αθήνα δεν έχασαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, κ. Kέβιν Ραντ για την Αυστραλιανή πολιτική" ως προς τα Σκόπια.

"Πρέπει να θάψουμε για πάντα το FYROM!", γράφει στη συνέχεια. "Η παρούσα κατάσταση επισκιάζει το κάθε μας βήμα. Θυμάμαι όταν ο Κένετ ήταν "αδελφός της Ελλάδος" και τώρα έχουμε τον Ραντ. Πρέπει να ενημερώσουμε την Γκίλαρντ για ολόκληρη την κατάσταση."

Και καταλήγει ο Στανκόβσκι με τις ακόλουθες οδηγίες: "Πείτε στον Κέβιν Ραντ ότι η επίσκεψή του δεν πέρασε απαρατήρητη από εμάς. Πείτε του ότι υπάρχουμε, ότι είμαστε 'Μακεδόνες', όχι Φυρομιανοί."

Όπως είναι γνωστό, οι προερχόμενοι από την FYROM κάτοικοι της Αυστραλίας πιέζουν από το 1991 για αναγνώριση της χώρας τους από την Καμπέρα με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Σταθερή πολιτική όλων των αυστραλιανών κυβερνήσεων είναι η αναγνώριση του κρατιδίου αυτού με την ονομασία "ΠΓΔΜ", μέχρι να βρουν κοινή αποδεκτή λύση η Αθήνα με τα Σκόπια. Η διατήρηση αυτής της πολιτικής είναι αυτό που έχει δυσαρεστήσει την εν Αυστραλία κοινότητά τους.