Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως οι λαϊκές εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες είναι πιθανόν να πλήξουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τόνισε πως το Ισραήλ, με το να μην συμβιβάζεται, θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Ο Χέιγκ τόνισε σε συνέντευξή του στους Times πως οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία μπορεί να αποδυναμώσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης οριστικής λύσης στο Μεσανατολικό.

"Απέναντι στις ευκαιρίες για χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, εκφράζεται ένας δικαιολογημένος φόβος πως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες", είπε ο βρετανός υπουργός που πραγματοποιεί περιοδεία στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

"Ο φόβος αυτός προέρχεται εν μέρει από το γεγονός ότι η ανασφάλεια και η αλλαγή θα περιπλέξουν περισσότερο την διαδικασία. Και αυτό σημαίνει πως η κατάσταση αποτελεί πραγματικά μια επείγουσα προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς και τις ΗΠΑ", εξήγησε ο Χέιγκ.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να χαμηλώσει τους τόνους και να αποφύγει την "επιθετική γλώσσα", αναφερόμενος στις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κάλεσε τους Ισραηλινούς να είναι έτοιμοι για "κάθε ενδεχόμενο" και δεσμεύτηκε να "ενισχύσει την δύναμη του κράτους του Ισραήλ".

"Δεν είναι καιρός για επιθετική γλώσσα, αλλά για να θεωρήσουμε επείγουσα προτεραιότητα την ειρηνευτική διαδικασία", είπε χαρακτηριστικά.

Η επέμβαση αυτή του Γουίλιαμ Χέιγκ γίνεται την ίδια ώρα που οι Αιγύπτιοι συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους κατά του προέδρου Μουμπάρακ.

Χθες Τρίτη, χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα τους και 5.000 πανεπιστημιακοί καθηγητές και δάσκαλοι, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ. Στην Αλεξάνδρεια, 18.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στο Σουέζ διαδήλωσαν 3.000 εργαζόμενοι στη διώρυγα.

Περίπου 8.000 άνθρωποι έκαναν πορεία φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μουμπάρακ στην πόλη Ασιούτ, στη νότια Αίγυπτο.