Η βρετανική κυβέρνηση θα καταβάλλει εκατομμύρια λίρες στερλίνες ως αποζημίωση σε Κενυάτες που είχαν υποστεί βασανιστήρια στα χέρια των Βρετανών αποικιοκρατών κατά την εξέγερση των Μάου-Μάου πριν από έξι δεκαετίες. Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια εξωδικαστική συμφωνία που αφορά την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η αναγνώριση του αιτήματος των Μάου-Μάου μπορεί να ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες διεκδικήσεις πολιτών από άλλες πρώην αποικίες που καταγγέλλουν βασανιστήρια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και πρώην αγωνιστές της ΕΟΚΑ από την Κύπρο.

Οι Μάου-Μάου εξεγέρθηκαν το 1952 συνεχίζοντας τη δράση τους κατά των αποικιοκρατικών αρχών ως το 1960. Ο νομικός σύμβουλος της ομάδας των Μάου-Μάου που αποφάσισε να κυνηγήσει την υπόθεση δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει καταβολή αποζημίωσης σε περισσότερους από 5.200 καταγγέλλοντες.

Το Φόρεϊν Όφις είχε πει αρχικά ότι θα ασκούσε έφεση κατά δικαστικής απόφασης που επέτρεπε σε τρεις Κενυάτες να διεκδικήσουν αποζημίωση από τη βρετανική κυβέρνηση για ξυλοδαρμό τους και σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους από Βρετανούς στρατιώτες. Τελικά επελέγη η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.