Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν την Πέμπτη να αρχίσουν συνομιλίες για την επαναλειτουργία της κοινής βιομηχανικής ζώνης Κεσόνγκ και άλλα συνοριακά ζητήματα μετά από μήνες έντασης στη σχέση των δύο χωρών, μία ημέρα πριν από μία σινο-αμερικανική σύνοδο, όπου η Βόρεια Κορέα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Νωρίτερα, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ θα αποκαθιστούσε σημαντικούς επικοινωνιακούς διαύλους εάν η Νότια Κορέα δεχόταν την πρόταση για συνομιλίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να πάρει πίσω μέτρα τα οποία έχει λάβει από τον Μάρτιο, οπότε και άρχισε η επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

«Ο τόπος και η ημερομηνία των συνομιλιών μπορούν να οριστούν σύμφωνα με την επιθυμία της Νότιας Κορέας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή της Βόρειας Κορέας για την ειρηνική επανένωση της Κορέας (CPRK).

Η Πιονγιάνγκ πρότεινε ακόμη τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επανένωση οικογενειών τις οποίες χώρισε ο πόλεμος, καθώς και για τη συνέχιση των νοτιοκορεατικών εκδρομών σε ορεινό θέρετρο στο Βορρά.

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Επανένωσης, Ρίο Κιλ Τζάε, πρότεινε συνομιλίες στη Σεούλ και για τα τρία ζητήματα στις 12 Ιουνίου.