Συγνώμη για τα χημικά, αλλά ούτε βήμα πίσω. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε στους τούρκους διαδηλωτές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Τυνησία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος επιστε΄φε ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση χημικών και για όσους χτυπήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις τις πρώτες μέρες των διαδηλώσεων, όπως διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει τα σχέδιά του για τη διάλυση του πάρκου Γκεζί, της πέτρας του σκανδάλου, από την οποία άρχισε η αναταραχή.

Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον τυνήσιο ομόλογό του Αλί αλ Ουραΐντ, έκανε λόγο για «κατάχρηση των αιτημάτων των πολιτών που έχουν οικολογικές ευαισθησίες» και είπε ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές «προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης».

Ο ίδιος τόνισε ότι «πριν από λίγο καιρό κάποιοι είχαν επιτεθεί εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Πρόκειται για τους ίδιους. Προκαλούν ζημιές σε αθώους πολίτες και σε περιουσίες».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε έμμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών, τα οποία γνωστοποιήθηκαν χτες στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε χθες ο Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων ο Ερντογάν είπε «εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών που να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων». Ο Ερντογάν είπε «δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε» και τόνισε: «Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας».

«Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε» είπε ο Ερντογάν.

Από τους επτά ξένους που βρίσκονται στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας οι έξι οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους ενώ ο ένας έχει προσαχθεί, δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας , συμπληρώνοντας πως οι ξένοι «δεν φέρουν διπλωματικό διαβατήριο».

Σημειώνεται ότι μετά τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, σημαντική πτωτική τάση -η οποία λίγο πριν από τις 16:30 έφτασε στο 6%- παρατηρείται στον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης.