Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα την επαναλειτουργία της «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, την οποία είχε κόψει η Πιονγκγιάνγκ το Μάρτιο, όμως φαίνεται πιο απρόθυμη να δεχθεί μια διυπουργική συνάντηση στη Σεούλ την επόμενη εβδομάδα, όπως προτείνει η Νότια Κορέα.

Η γραμμή αυτή του Ερυθρού Σταυρού, η οποία χρησιμοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από τις δύο κυβερνήσεις, θα επαναλειτουργήσει σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η Επιτροπή για την Ειρηνική Συμφιλίωση της Κορέας, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα είχε αναστείλει την άνοιξη τη λειτουργία αυτής της "κόκκινης" γραμμής, η οποία ήταν η τελευταία απ' ευθείας σύνδεση ανάμεσα στους δύο γείτονες, σε μια περίοδο που η ένταση στη χερσόνησο είχε αυξηθεί.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται πιο απρόθυμη όσον αφορά την πρόταση της Σεούλ για μια διυπυργική συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη στη Σεούλ. Η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μια πρώτη σύνοδος, σε επίπεδο κατώτερο του υπουργικού, αυτή την Κυριακή στο έδαφός της.