Σπάζοντας μία «παράδοση» ετών που ήθελε τους ρώσους ηγέτες να μην μιλούν για την ιδιωτική τους ζωή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες μαζί με τη σύζυγό του Λουντμίλα το χωρισμό τους, βάζοντας τέλος στις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και χρόνια για τη σχέση τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia-24, μετά από παράσταση μπαλέτου που παρακολούθησαν στο Κρεμλίνο, ρωτήθηκαν ανοικτά αν αληθεύουν οι φήμες για το χωρισμό τους.

«Ναι, έτσι είναι. Ήταν μια κοινή απόφαση», απάντησε ο 60χρονος Πούτιν.

«Ο γάμος μας τελείωσε επειδή ουσιαστικά δεν βλεπόμασταν πια», εξήγησε η Λουντμίλα. «Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς έχει ριχτεί στη δουλειά, οι κόρες μας μεγάλωσαν, η καθεμιά ζει τη ζωή της. Αποδείχτηκε ότι ο καθένας έχει τη ζωή του και εμένα δεν μου αρέσει η δημοσιότητα».

Κανείς από τους δύο πάντως, δεν διευκρίνισε πότε πήραν διαζύγιο.

«Όλη μου η δραστηριότητα, όλη η δουλειά μου συνδέεται με τη δημόσια ζωή. Αυτό αρέσει σε κάποιους και σε άλλους όχι. Όμως υπάρχουν άνθρωποι που ουσιαστικά δεν είναι συμβατοί με κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο Πούτιν, ευχαριστώντας την τέως συζυγό του για την υπομονή που επέδειξε επί πολλά χρόνια, για να συμπληρώσει: «Θα παραμείνουμε πάντα πολύ κοντά με τη Λιουντμίλα. Είμαι σίγουρος. Για πάντα».

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις», βεβαίωσε και η Λουντμίλα και δήλωσε «ευγνώμων απέναντι στον Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς επειδή με στήριξε μέχρι σήμερα, όπως και τα παιδιά. Ανησυχεί πολύ για τα παιδιά και εκείνες το αισθάνονται».

Ο Βλαντίμιρ και η Λουντμίλα Πούτιν γνωρίστηκαν στο Λένιγκραντ (νυν Αγία Πετρούπολη) το 1980 και παντρεύτηκαν τρία χρόνια αργότερα, στις 28 Ιουλίου 1983. Ο Πούτιν ήταν τότε πράκτορας της KGB και η Λουντμίλα εργαζόταν ως αεροσυνοδός. Μετά το γάμο τους εγκαταστάθηκαν στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας και απέκτησαν δύο κόρες, την Μαρία και την Κατερίνα.

Η Λιουντμίλα εμφανιζόταν σπανίως δημόσια αφότου έληξε η δεύτερη θητεία του συζύγου της στην προεδρία της Ρωσίας, το 2008. Παρέστη όμως στην ορκωμοσία του για την τρίτη θητεία του, τον Μάιο του 2012.

Μέχρι σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν τηρούσε απόλυτη μυστικότητα για την ιδιωτική ζωή του. Τον Απρίλιο του 2008 η εφημερίδα Μοσκόφσκι Κορεσπόντεντ έκλεισε για μερικές ημέρες αφού ανέφερε ότι ο Πούτιν διατηρούσε δεσμό με την γυμνάστρια Αλίνα Καμπάγιεβα.

Η ανακοίνωση του διαζυγίου αιφνιδίασε τους Ρώσους. «Τους δύο τελευταίους αιώνες κανένας Ρώσος ηγέτης δεν αποκάλυψε πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή του. Για τη Ρωσία, κάτι τέτοιο προκαλεί σοκ», σχολίασε η Όλγα Κριστανόφσκαγια, πρώην μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας.