"Ο υπαίτιος για το γεγονός ότι δεν έχει λυθεί το Κυπριακό είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά", δήλωσε ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ

και επεσήμανε ότι "όσοι περιμένουν χειρονομία καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά θα πρέπει να περιμένουν και λίγο, χειρονομία από την ελληνοκυπριακή πλευρά".

Σε δηλώσεις που έκανε αργά χτες το απόγευμα μετά τη λήξη της συνεδρίασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσιτσέκ ρωτήθηκε για δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Μιλιέτ", η οποία έγραψε ότι ότι η ΕΕ και η Τουρκία, πραγματοποιούν εδώ και δυο εβδομάδες μυστικές διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ενός ή μερικών τουρκικών λιμανιών στα Κυπριακά πλοία και το άνοιγμα του αεροδρομίου Ερτζάν στα κατεχόμενα στις διεθνείς πτήσεις.

"Όλοι πρέπει να τηρούν το λόγο τους. Είναι αδικία να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο αυτοί που είπαν ναι και αυτοί που είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν. Συνεπώς, αυτοί που περιμένουν χειρονομία καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά θα πρέπει να περιμένουν και λίγο, χειρονομία από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Διότι εκείνοι είναι οι υπεύθυνοι για την μη επίλυση. Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα και στο παρελθόν για τα βήματα που μπορεί να κάνει" είπε ο κ. Τσιτσέκ.

Και πρόσθεσε τα εξής:

"Με αυτό τον τρόπο πρέπει να αξιολογούνται τέτοια δημοσιεύματα. Η Τουρκία έκανε αυτό που της αναλογούσε. Το ίδιο και η ΤΔΒΚ. Σειρά να προβούν σε βήμα και να επιδείξουν καλή θέληση έχουν οι ελληνοκύπριοι".