Τουλάχιστον 10 Ιρανοί σιίτες προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους σήμερα και άλλοι 30 τραυματίστηκαν σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος εμβόλισε με το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ανέφερε μια ιατρική πηγή και ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε μάλλον από σουνίτες μουσουλμάνους του βραχίονα της Αλ Κάιντα που δραστηριοποιείται στο Ιράκ ιδιαίτερα έντονα από την αρχή του έτους και φέρεται ότι προσπαθεί να πυροδοτήσει θρησκευτική εμφύλια σύρραξη στη χώρα, κατά τα πρότυπα της σύγκρουσης του 2006-’07, που είχε προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.

Οι Ιρανοί σιίτες μόλις είχαν διαβεί τα σύνορα, όταν το λεωφορείο τους έγινε στόχος της βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της πόλης Μουκνταντίγια, 80 χλμ. βορειοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας, στην ασταθή επαρχία της Ντιγιάλα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι προσκυνητές κατευθύνονταν προς την ιερή πόλη της Νατζάφ, στα νότια της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του σημαντικού για τους σιίτες ιμάμη Άλι, ενώ στην πόλη Κερμπάλα στην ίδια περιοχή βρίσκεται το μαυσωλείο του ιμάμη Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.