Η αυστραλιανή κυβέρνηση -διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μπομπ Καρ - «κρεμάει» τον Τζούλιαν Ασάνζ, αναφορικά με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν για διαρροή διπλωματικών εγγράφων από την ιστοσελίδα Wikileaks.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «δεν πρόκειται η αυστραλιανή κυβέρνηση να ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή γιατί δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας». Ευθέως, τόνισε, ότι «δεν πρόκειται να δαπανηθούν άλλα χρήματα για τον κ. Ασάνζ. Έχουν ήδη δαπανηθεί αρκετά για τα ενδιαφέροντα του συγκεκριμένου προσώπου. Μέχρι δω».

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο Ασάνζ συνωμότησε με τον στρατιώτη Μάνινγκ για την υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών, διαφωτίζοντάς τον κυρίως, πως να ερευνά ανώνυμα το SIPRNET (μία κλειστή πηγή πληροφοριών).

Εν τω μεταξύ, ο τραπεζικός οργανισμός Bank of America απέρριψε την κατάθεση ύψους 25.000 δολαρίων, «Βραβείο Θάρρους» της Γιαπωνέζας μουσικού Γιόκο Όνο, στον Ασάνζ -βραβείο που απονέμει κάθε χρόνο σε άτομα που, κατά τη γνώμη της, διακρίθηκαν για τη γενναιότητά τους. Στον Ασάνζ, το απένειμε, είπε, για «το γενναίο βήμα που έκανε να επιστρέψει στο κοινό αυτό που του ανήκε».