Η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσει εκτάκτως αύριο σχετικά με την κρίση με αφορμή την αντικυβερνητική διαμαρτυρία η οποία ξεκίνησε στο πάρκο Γκεζί στο Ταξίμ.

Από τα γραφεία του κυβερνητικού κόμματος στην Άγκυρα έγινε πριν από λίγο γνωστό ότι η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την 19η Ιουνίου, για να αναλυθούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί αύριο.

«Οι διαμαρτυρίες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για το νέο σύνταγμα και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά πηγή του κυβερνητικού κόμματος για την αυριανή συνάντηση.

Η σύγκλιση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο απαιτεί την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο η Άγκυρα απέφευγε μέχρι τώρα να κάνει, επικαλούμενη τον κίνδυνο να επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές κουρδικές οργανώσεις.

Η σημερινή συνταγματική δομή της Τουρκίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο να εκφρασθούν οι ομάδες που συγκροτούν την κοινωνία.

Από το κυβερνητικό κόμμα αφήνουν να εννοηθεί ότι τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν την αυριανή συνάντηση. «Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί διοικητές είναι μια από τις λύσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν στη συνταγματική μεταρρύθμιση», λένε και καλούν την αντιπολίτευση να σταματήσει να εμποδίζει την ολοκλήρωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης.