Επίθεση εναντίον της λαϊκής βούλησης εξακολουθεί να θεωρεί τις διαδηλώσεις ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία που έκανε στην Κωνσταντινούπολη σε ημερίδα με θέμα τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις.

«Υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση και μεγάλη εκστρατεία ψεμάτων από τα κοινωνικά μέσα», είπε και αναφερόμενος στους διαδηλωτές τόνισε ότι «δεν υπάρχει συνομιλητής».

Μέχρι σήμερα ο Ερντογάν υποστήριζε ότι οι διαδηλωτές στοχεύουν την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τους έχει χαρακτηρίσει «πλιατσικολόγους» και «τρομοκράτες». Σήμερα πρόσθεσε άλλον έναν ισχυρισμό. Αναφέρθηκε στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό για την απομάκρυνση των αντρών του ΡΚΚ από την Τουρκία και τη σταδιακή επίλυση του Κουρδικού και είπε ότι μεταξύ των διαδηλωτών «υπάρχουν και αυτοί που δεν επιθυμούν την επίλυση».

«Εδώ και δέκα χρόνια εργαζόμαστε για την άρση των εμποδίων σχετικά με τις ελευθερίες» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «η κυβέρνηση τηρεί ίσες αποστάσεις προς όλους τους χώρους, τις εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες».

«Όποιος θέλει να ζητήσει λογαριασμό από την κυβέρνηση, να το κάνει στις κάλπες», είπε και τόνισε: «Δεν θα δεχθούμε επίθεση εναντίον της λαϊκής βούλησης».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως «κατά τις διαμαρτυρίες (σ.σ. του κινήματος Occupy) Wall Street είχαν σκοτωθεί 17 άτομα. Παρόμοιες διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν γίνει στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και πολύ πιο έντονα στην Ελλάδα», και διερωτήθηκε: «Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτά;»

Ο Ερντογάν επέκρινε και την ΕΕ λέγοντας ότι «η Τουρκία με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι έτοιμη, με μερικές ρυθμίσεις για ένταξη στην ΕΕ». Τόνισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία» και επεσήμανε ότι «αυτό όμως που έχει σημασία είναι η απόφαση που θα λάβει η ΕΕ σχετικά με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι «τα τελευταία 10,5 χρόνια δεχθήκαμε πολλές αντιδημοκρατικές επιθέσεις και το κόμμα μας απειλήθηκε με κλείσιμο. Δεν βγάλαμε όμως τους οπαδούς μας στους δρόμους» και αναφερόμενος στις επιθέσεις αυτές, είπε «όλες έχουν διαφορετικό περιτύλιγμα, αλλά είδαμε ότι ο σκοπός ήταν πάντα ο ίδιος. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις».