Οι διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των αξιωματικών του στρατού της Βόρειας και της Νότιας Κορέας "κατέρρευσαν και δεν υπήρξε συμφωνία ούτε για την ημερομηνία της επόμενης συνάντησής τους", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης στη Σεούλ σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι διμερείς συνομιλίες που διεξήχθησαν σε μεθοριακό χωριό, οι πρώτες που πραγματοποιούνται από το Νοέμβριο, είχαν επικεντρωθεί κυρίως σε δύο σοβαρά περιστατικά που σημειώθηκαν το 2010: το ναυάγιο από τορπίλη τον περασμένο Μάρτιο νοτιοκορεατικής κορβέτας, το οποίο στοίχισε τη ζωή 46 ανδρών του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού και το βομβαρδισμό το Νοέμβριο νοτιοκορεατικού νησιού από τις δυνάμεις της Πιονγκγιάνγκ κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις Νοτιοκορεάτες.

Διεθνής έρευνα απέδωσε την ευθύνη για το ναυάγιο της κορβέτας σε βορειοκορεατικό εκρηκτικό μηχανισμό. Ο Νότος ζητεί από το Βορρά να αναγνωρίσει το ρόλο του στις δύο αιματηρές επιθέσεις εναντίον της Σεούλ, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα αυτό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τις συνομιλίες θα ορίζονταν η ημερομηνία, ο τόπος και η ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνάντησης σε επίπεδο υψηλόβαθμων συνομιλητών, ίσως των υπουργών Άμυνας.

"Οι συνομιλίες απέτυχαν λόγω των διαφωνιών για την ημερήσια διάταξη", σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap. "Τερματίστηκαν χωρίς να οριστεί η ημερομηνία για μια νέα συνάντηση αυτού του τύπου", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η Σεούλ δέχτηκε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ για τις συναντήσεις οικογενειών τις οποίες χώρισε ο πόλεμος της Κορέας, υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού, μια ημέρα μετά την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δυο γειτόνων εδώ και μήνες.

"Συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων του Ερυθρού Σταυρού, καθώς είναι σημαντικό για τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να συνομιλούν και να επιλύουν ανθρωπιστικά θέματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης Λι Τζονγκ-Ζοο στον Τύπο.

Η Πιονγκγιάνγκ πρότεινε στις 10 Ιανουαρίου τη διεξαγωγή συνομιλιών υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού, κυρίως για τις συναντήσεις οικογενειών. Η ανακοίνωση αυτή συνιστά μια επιπλέον ένδειξη κατευνασμού της έντασης που είχε κλιμακωθεί στη διαιρεμένη χερσόνησο, μετά το βομβαρδισμό στις 23 Νοεμβρίου νοτιοκορεατικού νησιού από την Πιονγκγιάνγκ.

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες χώρισαν κατά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) και δεν μπορούν να ανταλλάξουν νέα τους, καθώς δεν υπάρχει ταχυδρομική ή τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Ογδόντα χιλιάδες Νοτιοκορεάτες, εκ των οποίων πολλοί είναι πλέον υπερήλικες, έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα των συναντήσεων που άρχισε το 2000, αλλά 4.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν τελικά συναντηθούν με τους συγγενείς τους.

Από το 2000, 17.000 Νοτιοκορεάτες και Βορειοκορεάτες κατάφεραν να συναντηθούν για μερικές ημέρες. Ωστόσο 3.700 που έχουν γεράσει πολύ για να μπορούν να ταξιδέψουν, μίλησαν μέσω βίντεο.