Για δέσμευση της γαλλικής κυβέρνησης να «πατάξει ανηλεώς» τις ακροδεξιές ομάδες μετά τη δολοφονία αριστερού ακτιβιστή φοιτητή σε συμπλοκή με ακροδεξιούς σκίνχεντ στο Παρίσι έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μανουέλ Βαλς.

Ο θάνατος του 18χρονου Κλεμάν Μερίκ, φοιτητή πολιτικών επιστημών, έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη τη Γαλλία με χιλιάδες πολίτες να κατέρχονται στο δρόμο στο Παρίσι αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις και τις πολιτικές δυνάμεις όλου του φάσματος να καταδικάζουν ομόθυμα τη δολοφονία.

Ο κ. Βαλς παραδέχθηκε ωστόσο ότι η δέσμευση της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει πράξη «σε μια νύκτα».

Σε ερώτηση για το αν τέτοιες ομάδες θα διαλυθούν, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στο ραδιόφωνο RMC: «Αυτό θα γίνει χωρίς αμφιβολία, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο και θα χρειαστεί μεγάλη αποφασιστικότητα».
Πρόσθεσε δε ότι «δυστυχώς τέτοια κινήματα αναγεννώνται», μιλώντας για «ρατσιστές, αντισημίτες, ομοφοβικούς».

Την Πέμπτη το βράδυ, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε πορείες στη μνήμη του Μερίκ στο Παρίσι και άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη Γαλλία , μεταξύ αυτών και στη γενέτειρά του, Μπρεστ.

Επτά άτομα κρατούνται από τις αρχές μετά τη συμπλοκή κοντά στον κεντρικό σταθμό του τρένου του Σεν Λαζάρ, η οποία στάθηκε μοιραία για τον Μερίκ. Ο φερόμενος ως δράστης ισχυρίζεται ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του και είναι γνωστός σκίνχεντ.

Υπενθυμίζεται ότι το Κόμμα της Αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν, με το οποίο διατηρούσε πολιτικές σχέσεις το θύμα, έχει καταγγείλει ως αυτουργούς την Εθνικιστική Επαναστατική Νεολαία, οργάνωση με ακροδεξιά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά, στην οποία δραστηριοποιούνται πολλοί σκίνχεντ.