«Κανείς δεν ακούει τις τηλεφωνικές σας κλήσεις» διαβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα τους Αμερικανούς πολίτες, σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, σχετικά με την υπόθεση της συλλογής αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian.

Αυτό που κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών, είναι να κοιτάνε τους τηλεφωνικούς αριθμούς και άλλα στοιχεία. Δεν κοιτούν ούτε ονόματα, ούτε περιεχόμενο, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, και πρόσθεσε ότι με τη διαδικασία αυτή που ακολουθείται έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν συγκεκριμένα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές ώστε να αποτρέψουν τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες. 

Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε πως αυτή η διαδικασία δεν γίνεται εν κρυπτώ, από την άποψη ότι έχουν ενημερωθεί όλα τα μέλη του Κογκρέσου για το εν λόγω πρόγραμμα.

Την Πέμπτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος παραδέχτηκε πως η αμερικανική κυβέρνηση συνέλεγε αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων τουλάχιστον από  μια εταιρία, ενώ Γερουσιαστές δήλωναν ότι η συγκεκριμένη δικαστική εντολή αποτελεί την ανανέωση μιας συνεχιζόμενης επί έτη πρακτικής.