Τις συνέπειες της λιτότητας στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της Ισπανίας περιγράφει σε έκθεσή του ο αρμόδιος Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς.

Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες αλλά τα βασικά στοιχεία που ήρθαν στο φως αποδεικνύουν ότι οι πρακτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει σε έσχατο σημείο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έκθεση,  το 30% των παιδιών στην Ισπανία βρίσκεται κοντά στο όριο της φτώχειας, πολλά από αυτά λιποθυμούν μέσα σε σχολεία εξαιτίας της ελλιπούς σίτισής τους και αρκετά αναγκάζονται να φορούν τα ίδια ρούχα επί εβδομάδες.
 
Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει ότι ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να παραβλέπονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά της κοινωνικής προστασίας, της πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, της παροχής κατάλληλης στέγης και ποιοτικής εκπαίδευσης ενώ σημειώνει ότι η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τις αρχές.