Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν αργά χθες βράδυ στην αναγκαιότητα συνεργασίας τους για την επίλυση των διαφορών όσον αφορά την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, ένα θέμα που έχει προκαλέσει πλείστες τριβές στις σχέσεις των δύο πρωτευουσών.

Μιλώντας στην πρώτη από μία σειρά συναντήσεων που θα έχει με τον Σι στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια, ο Ομπάμα δήλωσε πως μαζύ με τον Κινέζο ομόλογό του κατέληξαν στη σύμφωνη γνώμη πως είναι αναγκαίο να τεθούν κοινοί κανόνες πάνω στο ακανθώδες τούτο θέμα.

O Σι πρόσθεσε πως «η Κίνα είναι θύμα επιθέσεων στον Κυβερνοχώρο» και μίλησε για «παρεξηγήσεις».

Η σειρά συναντήσεων στην Καλιφόρνια αποβλέπει στο να δωθεί ανεπισήμως μία ευκαιρία γνωριμίας των δύο ηγετών και να αποτελέσει αφορμή για μία νέα αρχή για τον μελλοντικό διάλογο ανάμεσα στις δύο ηγετικές οικονομίες στον κόσμο.

Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε TON Ομπάμα να επισκεφθεί τη χώρα του για μία νέα ανεπίσημη σύνοδο κορυφής, παρόμοια με αυτή που διοργανώνεται το παρόν Σαββατοκύριακο στην Καλιφόρνια.

«Προσκαλώ τον πρόεδρο Ομπάμα να έλθει στην Κίνα για μία σύνοδο παρόμοια με αυτήν», δήλωσε ο Σι κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης των δύο ηγετών στο Ράντσο Μιράζ, σε απόσταση 160 χλμ ανατολικά του Λος Άντζελες.