current views are: 1

8 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση11:31

Κολομβία: Αίτημα για καθαίρεση του δημάρχου της Μπογκοτά

Την κατάθεση επίσημου αιτήματος για την διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος, που αποβλέπει στην καθαίρεση του δημάρχου της Μπογκοτά και πρώην αντάρτη Γουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε χθες βράδυ το εκλογοδικείο της Κολομβίας.

Δημοσίευση 11:31’
αρθρο-newpost

Την κατάθεση επίσημου αιτήματος για την διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος, που αποβλέπει στην καθαίρεση του δημάρχου της Μπογκοτά και πρώην αντάρτη Γουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε χθες βράδυ το εκλογοδικείο της Κολομβίας.

Την κατάθεση επίσημου αιτήματος για την διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος, που αποβλέπει στην καθαίρεση του δημάρχου της Μπογκοτά και πρώην αντάρτη Γουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε χθες βράδυ το εκλογοδικείο της Κολομβίας.

Το αίτημα, που κατατέθηκε από βουλευτή της δεξιάς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, συγκέντρωσε πάνω από 350.000 υπογραφές, ήτοι περισσότερο από το 40% των ψήφων που είχε συγκεντρώσει ο Πέτρο για την εκλογή του στα τέλη του 2011 και αποτελούν το ελάχιστο απαιτούμενο για την κατάθεσή του, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το εκλογοδικείο.

Η δημαρχία της κολομβιανής κυβέρνησης έχει τη δυνατότητα να εφεσιβάλλει το αίτημα, βάσει του οποίου θα πρέπει να διοργανωθεί δημοψήφισμα εντός δύο μηνών.

Η καθαίρεση του δημάρχου θα πραγματωθεί εάν στο δημοψήφισμα καταψηφισθεί από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και η προσέλευση στις κάλπες φθάσει τουλάχιστον το 55% όσων είχαν ψηφίσει στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Πρώην μαχητής του Κινήματος της 19 Απριλίου (Μ-19), μίας εθνικιστικής ανταρτικής οργάνωσης που είχε ιδρυθεί στη δεκαετία του ’70, ο 52χρονος οικονομολόγος Πέτρο επανεντάχθηκε με επιτυχία στην πολιτική ζωή και εξελέγη αρχικά Γερουσιαστής και στη συνέχεια δήμαρχος της Μπογκοτά, μίας μητρόπολης με 7 εκατ. κατοίκους. 

Η εκλογή του θεωρήθηκε ως σύμβολο της συμφιλίωσης σε μία χώρα που σπαρασσόταν επί μισόν αιώνα από τις συγκρούσεις με τους αριστερούς αντάρτες.

Τον περασμένο χρόνο, άλλο ένα αίτημα που έμεινε ανενεργό, είχε κατατεθεί κατά του Πέτρο στο Συμβούλιο του Κράτους από αντιπολιτευόμενο δημοτικό σύμβουλο, εξαιτίας προηγούμενης καταδίκης του δημάρχου για παράνομη οπλοφορία στη δεκαετία του ’80, την εποχή που ακόμη δραστηριοποιείτο στο αντάρτικο.

Η κολομβιανή νομοθεσία απαγορεύει σε καταδικασμένο για παρόμοια αδικήματα να ασκεί δημόσιο αξίωμα. 

Ωστόσο, ο δήμαρχος είχε αποδείξει πως αυτή η καταδίκη είχε παραγραφεί βάσει της ρήτρας για αμνηστία μετά τη διάλυση του Μ-19 στη δεκαετία του ’90.


σχετικα αρθρα