Οι μεσολαβητές της Μπουρκίνα Φάσο απηύθυναν σήμερα έκκληση για παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του στρατού του Μαλί και των ανταρτών Τουαρέγκ που έχουν καταλάβει το Κιντάλ στο βορειοανατολικό Μαλί, κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Ουαγκαντούγκου.

Ενώπιον των αντιπροσωπειών των δύο μερών, ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Μπλέζ Κομπαορέ, μεσολαβητής για τη Δυτική Αφρική, δήλωσε ότι προτείνει την παύση των εχθροπραξιών "για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ασφαλείας που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών" των οποίων ο πρώτος γύρος έχει προγραμματιστεί στις 28 Ιουλίου.

Ο στρατός του Μαλί εξαπέλυσε νέα επίθεσή αυτήν την εβδομάδα και απομάκρυνε τους αντάρτες Τουαρέγκ του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος του Αζαουάντ (MNLA) από την πόλη Ανεφίς, εκατό μίλια νότια του Κιντάλ.

Σκοπός των συνομιλιών είναι επίσης "η αναδιάρθρωση της γενικής διοίκησης, των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, των ενόπλων δυνάμεων και της ασφάλειας στο βόρειο Μαλί, ιδίως στο Κιντάλ, σύμφωνα με τους όρους που θα διαπραγματευτούν οι δυο πλευρές", πρόσθεσε ο Καμπαορέ χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα.

Το MNLA και μια άλλη ομάδα των Τουαρέγκ, το Ανώτερο Συμβούλιο για την ενότητα της Αζαουάντ (HCUA), έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί στο στρατό του Μαλί και τη διοίκηση να εισέλθουν στην Κιντάλ. Απαιτούν διασφάλιση της ψηφοφορίας από την "Minusma"τη δύναμη του ΟΗΕ η οποία θα διαδεχτεί από τον Ιούλιο την Παναφρικανική αποστολή που έχει αναπτυχθεί στο Μάλι (misma).

Οι συνομιλίες μεταξύ της Μπαμάκο και του μπλοκ των MNLA-HCUA θα συνεχιστούν "μετά τις προεδρικές εκλογές για την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης και μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στο βόρειο τμήμα του Μαλί", δήλωσε ο επικεφαλής του Κράτους της Μπουρκίνα Φάσο.

Οι συνομιλίες της Ουαγκαντούγκου θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της διπλωματίας της Μπουρκίνα Φάσο Τζιμπρίλ Μπασολέ, για να καταλήξουμε την Δευτέρα σε ένα "επίσημο κείμενο" που θα σφραγίσει μια ενδιάμεση συμφωνία.