Η επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των Ινδιάνων αυτοχθόνων της Βραζιλίας Funai Μάρτα Μαρία ντο Αμαράλ Αζεβέντου υπέβαλε χθες την παραίτησή της για λόγους υγείας, μία απόφαση που όμως θεωρείται πως ελήφθη εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στους γαιοκτήμονες και τις τοπικές φυλές, που οδήγησαν στον θάνατο από πυρά ενός αυτόχθονος την περασμένη εβδομάδα.

Η αποχώρηση της Αζεβέντου σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους από την δημιουργία της κυβερνητικής αυτής υπηρεσίας έρχεται μετά την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας να ελαττώσει τις αρμοδιότητες της Funai για την επιστροφή στους αυτόχθονες των γαιών που παραδοσιακά ανήκαν στις φυλές τους.

Οι δραστηριότητες της Funai βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο επικρίσεων για μία σειρά επιστροφών εδαφών στους αυτόχθονες, ιδίως μετά την ανάκτηση από τους Ινδιάνους Σαβάντζι των εκτεταμένων σιτοβολώνων (σήμερα) από τους οποίους είχαν εκδιωχθεί τη δεκαετία του ’60.

Η κυβέρνηση θέσπισε νέους κανονισμούς τον περασμένο μήνα, εμπλέκοντας και άλλους φορείς –όπως το υπουργείο Γεωργίας—στη διαδικασία των αποφάσεων για το κατά πόσον θα πρέπει να επιστραφούν οι εκτάσεις γης στους αυτόχθονες, υποσκελίζοντας τη Funai, η οποία προηγουμένως είχε την αποκλειστικότητα.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση απέστειλε 110 στρατιώτες σε διαφιλονικούμενη έκταση που κατέλαβαν Ινδιάνοι στη Σιντρουλάντζια στο Μάτου Γκρόσου ντο Σουλ για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, έπειτα από τον θάνατο ενός αυτόχθονα στο χάος που προκλήθηκε όταν εκλήθησαν οι Ινδιάνοι να την εγκαταλείψουν. Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ανακοίνωσε πως αντί για έξωση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων.