Σύμφωνα με ανακοινωθέν του εισαγγελέα του Μιλάνου Εντμόντο Μπρούτι Λιμεράτι η εισαγγελία της ιταλικής συμπρωτεύουσας ζήτησε επίσημα, σήμερα, την προσαγωγή σε δίκη του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι κατηγορίες σχετίζονται με το σύνολο της έρευνας "Ρούμπι-Γκέιτ" και αφορούν τόσο την κατάχρηση εξουσίας όσο και την υποστήριξη εκπόρνευσης ανηλίκων.

"Η εισαγγελία θεωρεί ότι οι αποδείξεις ανοχής είναι απόλυτα εμφανείς", τόνισε ο Μπρούτι Λιμπεράτι. Ο δικαστικός αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες θα έχει τώρα πέντε ημέρες στην διάθεσή του για να αποφασίσει αν θα δώσει "πράσινο φως" στην άμεση δικαστική κρίση του "Καβαλιέρε". Αν το θεωρεί, όμως αναγκαίο θα μπορεί να ζητήσει και παράταση, πριν ανακοινώσει την τελική απόφασή του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του ιταλού πρωθυπουργού, θεωρούν ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι λανθασμένη, από την στιγμή για που το αδίκημα υποστήριξης ανηλίκων δεν προβλέπεται η άμεση προσαγωγή σε δίκη.

Οι εισαγγελείς, όμως, πιστεύουν ότι η έρευνα είναι ενιαία και ότι το τηλεφώνημα με το οποίο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από την αστυνομία του Μιλάνου, τον περασμένο Μάιο να αφεθεί ελεύθερη η μαροκινή Ρούμπι Καρίμα (κατηγορία κατάχρησης εξουσίας), συνδέεται άμεσα με τα γνωστά πάρτι στη βίλα του Άρκορε (κατηγορία υποστήριξης εκπόρνευσης ανηλίκων).

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από τη πλευρά του, κατηγόρησε σήμερα την εισαγγελία του Μιλάνου ότι ενεργεί "αποκλειστικά με ανατρεπτικούς στόχους", ζητώντας την άμεση προσαγωγή του σε δίκη για την υπόθεση Ρούμπιγκεϊτ, δηλώνοντας ότι η δίωξή του δεν αποτελεί παρά "πρόσχημα".

"Ως προς αυτή την ιστορία των δικών, μπορώ μόνο να πω ότι είναι μία φάρσα, πρόκειται για κατηγορίες χωρίς καμία βάση. Το σύνολο της έρευνας δεν έχει στόχο παρά την δυσφήμηση από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν ανησυχώ για μένα προσωπικά. Είμαι ένας πλούσιος κύριος που μπορεί να περάσει τον χρόνο του κατασκευάζοντας νοσοκομεία για παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως ήθελα πάντα", είπε στους δημοσιογράφους.

Στους δρόμους οι Ιταλίδες

Την ίδια ώρα, για πολλές Ιταλίδες, η εικόνα που εκπέμπει για τις ίδιες το σεξουαλικό σκάνδαλο Ρούμπιγκειτ που εμπλέκει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Για το λόγο αυτό, ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στις 13 Φεβρουαρίου για να υπερασπισθούν την αξιοπρέπειά τους.

"Δεν πρόκειται για πολιτική κινητοποίηση, είναι ένα αρχικά αυθόρμητο κίνημα γυναικών, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, όλων των ηλικιών, καλλιτεχνών, αλλά και συνηθισμένων ανθρώπων", εξηγεί η Ελίζα Νταβόλιο, 35χρονη ποιήτρια, δημιουργός ενός blog που λειτουργεί ειδικά για το γεγονός.

Το μανιφέστο τους τιτλοφορείται "Εάν δεν είναι τώρα, τότε πότε;" και υπογράφηκε από περισσότερες από 50.000 γυναίκες σε μία εβδομάδα. Καταγγέλλει με δριμύτητα "την κατ΄εξακολούθησιν απρεπή απεικόνιση της γυναίκας ως αντικειμένου σεξουαλικής εκμετάλλευσης στις εφημερίδες, την τηλεόραση και τη διαφήμιση".

"Έχουμε κατακλυσθεί από μηνύματα γυναικών που θέλουν να συμμετάσχουν, είναι σαν απροσδόκητη χιονοστιβάδα", λέει η σκηνοθέτης Φραντσέκσα Κομεντσίνι, μία από τις διοργανώτριες.

Χάπενινγκς, διαδηλώσεις, αναγνώσεις θα οργανωθούν σε εκατοντάδες ιταλικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη και το Μιλάνο.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η συμπεριφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορείται ότι πλήρωσε για τις σεξουαλικές υπηρεσίες μίας ανήλικης, της Ρούμπι.

Η κινητοποίηση δεν έχει πολιτική ή συνδικαλιστική ταυτότητα, αλλά μεγάλος αριθμός γυναικών ψηφοφόρων της δεξιάς έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει.

"Ο Μπερλουσκόνι έχει δείξει εδώ και καιρό κατάφωρη περιφρόνηση για τις γυναίκες με τις μισογυνικές του δηλώσεις", λέει η Φραντσέσκα Κομεντσίνι.

"Τώρα όμως ξεπέρασε όλα τα όρια, εκφράζει μία τελείως αρχαϊκή εικόνα της γυναίκας" , λέει η Κριστίνα, της ομάδας Di Nuovo, που δημιουργήθηκε για να εστιάσει την προσοχή στην τρομακτική θέση των Ιταλίδων.

Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουμε στο στόχαστρο ορισμένες κατηγορίες γυναικών. "Δεν πρόκειται για μία κινητοποίηση εναντίον των κολ γκερλς", εξηγεί η Ελίζα Νταβόλιο. Άλλωστε, το Κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ιερόδουλων θα συμμετάσχει στη διαδήλωση της Κυριακής.