Δεν υιοθετήθηκε τελικά η πρόταση του εισαγγελέα να απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του βασικού κατηγορούμενου για τη φονική επίθεση στο Παρίσι, με θύμα τον 18χρονο φοιτητή Κλεμάν Μερίκ.

Κατά την έναρξη της δικαστικής ανάκρισης, ο δικαστής εκτίμησε με βάση τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ότι ο βασικός κατηγορούμενος Εστεμπάν - ένας ισπανός σκίνχεντ, ηλικίας 20 έτων- δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 18χρονο αριστερό φοιτητή.

Έτσι, σε βάρος του 20χρονου ασκήθηκαν τελικά  κατηγορίες για σκόπιμη άσκηση βίας που οδήγησε στο θάνατο, χωρίς όμως να υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας του Παρισιού είχε κρίνει πως τα στοιχεία για την υπόθεση τεκμηριώνουν το χαρακτηρισμό της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως

Ο Εστεμπάν και οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες για τη δολοφονία του φοιτητή - μεταξύ των οποίων και μία νεαρή- παραδέχθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης πως είναι υποστηρικτές του γαλλικού ακροδεξιού κινήματος Τρίτος Δρόμος.

Η εισαγγελία ανανέωσε την προσωρινή κράτηση των τεσσάρων ανδρών και έθεσε υπό δικαστικό έλεγχο τη νεαρή που ονομάζεται Κάτια.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε την άμεση έναρξη διαδικασίας για τη διάλυση του γκρουπούσκουλου Επαναστατική Εθνικιστική Νεολαία (JNR) που λειτουργεί ως «εκτελεστικός βραχίονας» του κινήματος του Τρίτου Δρόμου.