Η φωτογενής Πρώτη Κυρία της Κίνας Πενγκ Λιχουάν έπαιξε τύμπανα στο Τρινιντάντ, πιάστηκε χέρι-χέρι με την κόρη ενός αγρότη καφέ στην Κόστα Ρίκα και έβγαλε φωτογραφίες με το iPhone της, στη σκιά των ερειπίων των Μάγια στο Μεξικό. 

Όμως, η γοητευτική και δημοφιλής σύζυγος του Κινέζου προέδρου Σι Ζινπινγκ, βγήκε εκτός των προβολέων της δημοσιότητας για δύο ημέρες και ενώ ο σύζυγός της, είχε ανεπίσημες συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην Καλιφόρνια.

Η Πένγκ για την οποία πολλοί Κινέζοι λένε ότι ήταν πολύ πιο γνωστή στη χώρα τους από τον σύζυγο και πρόεδρο, πριν αυτός γίνει η κορυφαία ηγετική φυσιογνωμία, έχει σπάσει αποφασιστικά το σκόπιμα χαμηλό προφίλ που διατηρούσαν ανέκαθεν οι πρώτες κυρίες της Κίνας, ακολουθώντας τον τρόπο σκέψης της Γιανγκ Κουίγκ της συζύγου του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Μάο. 

Πολλοί στην Κίνα ανέμεναν να δούνε περισσότερα από την Πρώτη Κυρία τους στην Καλιφόρνια με την ελπίδα ότι θα είχαν την ευκαιρία να την συγκρίνουν με την Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μισέλ Ομπάμα, προσθέτοντας ενδεχομένως μια νέα διάσταση στην σχέση που οικοδομούν οι πρόεδροι των δυο δυνάμεων. 

Αλλά η απόφαση της κυρία Ομπάμα να παραμείνει στην Ουάσιγκτον με τις κόρες της αντί να συναντηθεί με την κυρία Πενγκ έθεσε την Πρώτη Κυρία της Κίνας στο «περιθώριο». 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι είχε γίνει σαφές προς την κινεζική πλευρά κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού της άτυπης συνάντησης ότι θα απουσίαζε από τη Καλιφόρνια η κυρία Ομπάμα.

Μάλιστα, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έκανε μια χειρονομία καλής θέλησης στέλνοντας επιστολής στην κυρία Πενγκ .

«Η κυρία Ομπάμα έγραψε μια επιστολή στην κυρία Πένγκ καλωσορίζοντας την στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Πρώτη Κυρία είπε ότι μετάνιωσε που έλειπε, αλλά ελπίζει να έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την Κίνα και να συναντηθεί με την κυρία Πενγκ κάποια στιγμή σύντομα», ανέφερε μια αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Παρόλα αυτά, η απουσία της Μισέλ Ομπάμα σχολιάστηκε από την κινεζική μπλογκόσφαιρα και ορισμένα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. 

Ήταν μια «αλαζονική εμφάνιση του φόβου της κατωτερότητας» και αποτελεί προσβολή για τους Κινέζους σημειώνει το ημι-επίσημο πρακτορείο China News Service για την απουσία της Μισέλ Ομπάμα επικαλούμενο την άποψη ενός τμήματος της κινεζικής κοινής γνώμης.

«Ακόμη και αν η σύζυγος του προέδρου Σι Ζινπινγκ, δεν νοιάζεται, πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι αυτή ήταν μια πράξη ασέβειας και αγένειας προς τον Κινέζο ηγέτη» ανέφερε ακόμη το ημιεπίσημο κινεζικό πρακτορείο. 

Το άρθρο αυτό αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της υπηρεσίας αλλά κυκλοφόρησε ευρέως στο Twitter και στα διάφορα microblog της Κίνας.

«Φοβόταν της γοητεία της Πενγκ. Είναι πλέον γεγονός ότι η αύρα της Πρώτης Κυρίας της υπερδύναμης του κόσμου δεν μπορεί να νικήσει την Πρώτη Κυρία της Κίνας», έγραψε ένας χρήστης στο διαδίκτυο, ενώ κάποιος άλλος σημείωσε «Η Μισέλ αποφάσισε να κρυφτεί προτού ταπεινωθεί και έτσι είπε ότι έπρεπε να είναι με τις κόρες της. Μία από τις πιο κοινές δικαιολογίες, ακόμη και στην Κίνα».