Σε 11 χρόνια φυλάκιση καταδίκασε κινεζικό δικαστήριο τον γαμπρό του φυλακισμένου νομπελίστα, Λιου Σιαoμπό, με την κατηγορία της απάτης.

Το δικαστήριο στην πόλη Χουαιρού, βορειοανατολικά του Πεκίνου, καταδίκασε τον Λιου Χούι διευθυντή σε μια εταιρεία real estate με έδρα στην πόλη Σεντζέν, με την κατηγορία της οικονομικής εξαπάτησης ενός άνδρα, με το ποσό των τριών εκατομμυρίων γουάν.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Λιού Χούι δήλωσε ότι η ποινή που του επιβλήθηκε είναι εντελώς δυσανάλογη σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Τόνισε, επίσης, ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως μία αστική διαφορά και όχι ως ποινική υπόθεση.

Οι υποστηρικτές του Λιού Σιαoμπό, βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης το 2010, λένε ότι η υπόθεσή ήταν χαλκευμένη με στόχο να αποσπάσει την αυξημένη προσοχή της κοινής γνώμης από την σύζυγο του Λίου Σιαμπάο, τη Λιού Σία, η οποία παραμείνει σε κατ 'οίκον περιορισμό χωρίς να έχει καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα.

Η καταδίκη του γαμπρού του φυλακισμένου νομπελίστα έρχεται την ώρα που ο κινέζος πρόεδρος βρίσκεται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα, σε μία συνάντηση κορυφής κατά την οποία η αμερικανική πλευρά τονίζει ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Λίου Σιαομπό διανοούμενος και αντικαθεστωτικός, είχε λάβει μέρος στην εξέγερση υπέρ της Δημοκρατίας το 1989 στην Πλατεία Τιενανμέν, μια εξέγερση που συνθλίφτηκε από τον κινεζικό στρατό. Φυλακίστηκε για 11 χρόνια, το 2009 με την κατηγορία της οργάνωσης ανατροπής του πολιτικού μονοκομματισμού. 

Στη σύζυγό του, Λιού Σία σπάνια επιτρέπεται να εξέλθει από το σπίτι της και σχεδόν ποτέ δεν της επιτρέπεται να δέχεται επισκέπτες, παρότι δεν έχει καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα.

TAGS