Διορία δύο εβδομάδων στις βρετανικές δυνάμεις για να παραδώσουν στην Καμπούλ τους κρατουμένους τους έδωσε ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, τονίζοντας πως μετά την εκπνοή της διορίας το Λονδίνο θα θεωρηθεί υπόλογο για παραβίαση της κυριαρχίας του Αφγανιστάν.

«Η παράταση της κράτησης των κρατουμένων αυτών από τις βρετανικές δυνάμεις θα συνιστούσε μία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Αφγανιστάν και των νόμων του», διεμήνυσε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της προεδρίας Αϊμάλ Φαΐζι.

Ο Καρζάι όρισε ως τελική διορία την 22η Ιουνίου και η βρετανική πρεσβεία στην Καμπούλ ενημερώθηκε σχετικά.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται πηγές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, οι βρετανικές δυνάμεις κρατούν επί πολλούς μήνες στη βάση του Καμπ Μπάστιον περίπου 90 Αφγανούς, που θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με τους αντάρτες Ταλιμπάν.

Η βρετανική πλευρά έχει διατυπώσει την πρόθεσή της να μεταβιβάσει στις αφγανικές δικαστικές αρχές τους κρατουμένους εντός του Ιουνίου.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ είχε αναστείλει τις επιχειρήσεις παράδοσης των κρατουμένων στις αρχές της Καμπούλ λόγω «του αυξημένου κινδύνου κακομεταχείρισής τους» μέσα στις αφγανικές φυλακές.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο, οι δυνάμεις του στο Αφγανιστάν έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν κάποιον ύποπτο για 96 ώρες, χρόνος που μπορεί να παραταθεί σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις».