Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε σήμερα από τους υπουργούς του "να προτιμούν τη Γαλλία" για τις διακοπές τους και να θέτουν υπό την έγκριση του πρωθυπουργού τις προσκλήσεις τους στο εξωτερικό, μετά την πολεμική που ξέσπασε για τις διακοπές που έκαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

"Για τις διακοπές τους, στο εξής τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να προτιμούν τη Γαλλία. Οι προσκλήσεις στο εξωτερικό θα εγκρίνονται από τον πρωθυπουργό σε συμφωνία με τη διπλωματική υπηρεσία της προεδρίας της Δημοκρατίας για να εξετάζεται κατά πόσον είναι συμβατές με την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας", δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Οι διευθετήσεις αυτών των ταξιδιών στο εξωτερικό "θα εξετάζονται από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία θα τα εγκρίνει ή θα τα απαγορεύει", πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου μια ανακοίνωση για την "πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων".

Μετά την πολεμική για τις διακοπές που έκανε η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί στην Τυνησία εν μέσω λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποίησε αεροπλάνο της αιγυπτιακής κυβέρνησης και φιλοξενήθηκε με έξοδα του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ κατά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στην Αίγυπτο.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει από τη Βαρσοβία για τη διένεξη με στόχο την Αλιό-Μαρί, πρόκειται να συμμετάσχει αύριο το βράδυ σε εκπομπή στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.