Πολυσέλιδη μελέτη με τίτλο «Πορεία για έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο» έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΣ) ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Ομήρου τόνισε: «Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ και για το ΚΣ ΕΔΕΚ στόχος είναι η απεμπλοκή από την τρόικα και όχι η έξοδος από την Ευρωζώνη». Επίσης, ανέφερε ότι η Κύπρος θα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά ύφεσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και συρρίκνωσης της κατανάλωσης.

Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας επηρεάζει κρίσιμα και καθοριστικά και την πορεία του Κυπριακού. «Είναι προφανές ότι η Τουρκία και κακόπιστοι τρίτοι ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση στην Κύπρο για κλείσιμο του Κυπριακού με λύση τουρκικών προδιαγραφών» υπογράμμισε.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ πιστεύει πως άμεση προτεραιότητα είναι η διαχείριση των αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup και των όρων του μνημονίου και η ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα, τόσο για θέματα κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και ρευστότητας, όσο και για τη γρηγορότερη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα, μέσα από την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Πρόσθεσε, δε, ότι απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η επάνοδος της χώρας στις αγορές και η δημιουργία των προϋποθέσεων για επιστροφή στην ομαλότητα και την ευημερία.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup και αξιωματούχων του ΔΝΤ, ότι το 2014 θα εξεταστεί πιθανότητα «κουρέματος» του επίσημου χρέους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου αυτού που κρατεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Μετά τη λύση που δόθηκε στο πρόβλημα της Κύπρου έχουμε κάθε ηθικό δικαίωμα να ζητήσουμε διαγραφή μέρους του ποσού του ELA που φορτώθηκε στην Τράπεζα Κύπρου. Τέτοιες κινήσεις χρειάζονται σωστό σχεδιασμό, στρατηγική και αναζήτηση συμμάχων» επεσήμανε ο κ. Ομήρου.