Σοκ προκαλεί στην Ιταλία η αυτοκτονία ενός κατασταστηματάρχη που έδωσε τέλος στη ζωή του διότι οι δημοτικές αρχές του αρνήθηκαν την έκδοση επιχειρηματικής άδειας.

Ο ανθοπώλης Αντόνιο Φορμίκολα άφησε την τελευταία του πνοή, αφού εισέβαλε σ' ένα δημαρχείο, αυτοπυρπολήθηκε και πήδηξε από έναν εξώστη του πρώτου ορόφου.

Το τραγικό γεγονός έλαβε χώρα στο Ερκολάνο, μια πόλη στα νότια προάστια της Νάπολης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο ανθοπώλης προχώρησε στην ακραία αυτή πράξη για να διαμαρτυρηθεί διότι ο δήμος του Ερκολάνο δεν του είχε παραχωρήσει άδεια για να τοποθετεί γλάστρες και λουλούδια μπροστά στο μαγαζί του. Είχε ζητήσει επίσης να γίνουν βελτιωτικά έργα για να μεγαλώσει το πεζοδρόμιο μπροστά στο κατάστημα που διατηρούσε.

«Δεν ήμουν παρών. Οι συνεργάτες μου, όμως, μου είπαν ότι ο Φορμίκολα μπήκε στο γραφείο μου σε έξαλλη κατάσταση και χωρίς να περιμένει να επιστρέψω αμέσως κατευθύνθηκε προς το μπαλκόνι», είπε ο δήμαρχος του Ερκολάνο, Βιντσέντσο Στρατσούλο.

«Είμαι άναυδος. Δεν αρνήθηκα ποτέ να τον συναντήσω, είχαμε προγραμματίσει να εξετάσουμε σύντομα τα αιτήματά του», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Όταν η είδηση έγινε γνωστή, περίπου 400 καταστηματάρχες συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς το θύμα και να διαμαρτυρηθούν εναντίον του δημάρχου Βιντσέντσο Στρατσούλο, ο οποίος δεν ήταν παρών. Το πλήθος φώναζε «δολοφόνε, δολοφόνε».

Ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές.

Τα κρούσματα ανθρώπων που αυτοκτονούν επειδή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά έχουν αυξηθεί στην Ιταλία καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την πιο μακροχρόνια ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της.

Σοκ για τους κατοίκους

Σοκαρισμένοι δηλώνουν κάτοικοι της πόλης Ερκολάνο με την ενέργεια του αυτόχειρα.

«Στην αρχή νόμιζα ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στα γραφεία του δημαρχείου. Μετά, όμως, κατάλαβα ότι ήταν ένας άνδρας που είχε λαμπαδιάσει. Κρεμόταν από ένα σκοινί, τυλιγμένος στις φλόγες. Κάποια στιγμή το σκοινί έσπασε και ο Φορμίκολα —τον γνωρίζαμε όλοι— έπεσε στο κενό», δήλωσε μια 25χρονη κοπέλα στον απεσταλμένο της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Ένας πολίτης που βρισκόταν έξω από το δημαρχείο τραυματίστηκε από έναν πυροσβεστήρα που πέταξαν από το παράθυρο οι υπάλληλοι του δήμου, σε μια προσπάθεια για να σβηστούν οι φλόγες και να σωθεί η ζωή του αυτόχειρα

Ο ανθοπώλης ήταν γνωστός στην πόλη, χάρη στις επιτυχημένες συνθέσεις του, τόσο μάλιστα που πολλοί πελάτες του τον αποκαλούσαν «σχεδιαστή μόδας των λουλουδιών».

«Πρόκειται για ένα ακόμη ακραίο συμβάν που είναι σύμπτωμα μιας οικονομικής κρίσης που επηρεάζει πλέον τους πάντες και τα πάντα», σχολίασε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Νάπολης, καρδινάλιος Κρεσέντσιο Σέπε.