Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κόσοβου, Χασίμ Θάτσι θα συναντηθούν δύο φορές στη διάρκεια του Ιουνίου, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τη στασιμότητα στην υλοποίηση του σχεδίου εφαρμογής της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τριμπούνα».

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι, στη διάρκεια του Ιουνίου θα συναντηθούν για μία ακόμη φορά στις Βρυξέλλες με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον για να συζητήσουν την επίτευξη του σχεδίου εφαρμογής της συμφωνίας.

«Εφόσον στις δύο συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο δεν βρέθηκε λύση για την έναρξη της υλοποίησης της συμφωνίας, αναμένεται οι δύο πρωθυπουργοί, με τη διαμεσολάβηση της κ. Άστον, να αναζητήσουν κοινή γλώσσα, ώστε το σχέδιο να τεθεί σε ισχύ» υποστήριξε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Κοσόβου σε δήλωσή του στην εφημερίδα.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας θα ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κοσόβου, ο κ. Θάτσι στις 16 Ιουνίου θα λάβει μέρος σε διάσκεψη στη Βιέννη που διοργανώνει το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια διάσκεψη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα λάβει μέρος και ο κ. Ντάτσιτς και στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών «δεν σχεδιάζεται, ούτε αποκλείεται».